ČEZ Teplárenská: Na východočeskou zimu jsme připraveni

20.10.2015 11:31

V průběhu letní odstávky vynaložila ČEZ Teplárenská, a. s., ze Skupiny ČEZ ve východních Čechách na diagnostické kontroly, údržbu a případnou opravu či výměnu dožité technologie na Trutnovsku zhruba 845 tisíc korun.

ČEZ Teplárenská: Na východočeskou zimu jsme připraveni
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Důvodem odstávky byly diagnostika technického stavu horkovodů a parovodů a dále nutné opravy zdrojů tepla tak, aby byla v následujícím topném období zajištěna s prakticky s nulovou poruchovostí vysoká spolehlivost dodávek zákazníkům. 

„Většinu prací spojených s přípravou na otopnou sezonu jsme zrealizovali v první polovině července během celozávodní odstávky horkovodů a parovodů. Jednalo se o diagnostické kontroly, údržbu a případné opravy technologie. Například jsme opravili a vyměnili sekční uzávěry na horkovodu Trutnov. Opravy se dočkal i ucpávkový kompenzátor na horkovodu Úpice a propojení na Rýchorském sídlišti ve Svobodě nad Úpou,“ uvedl Jakub Kutík, manažer provozní jednotky Poříčí. Jak dodal, ve východních Čechách vzhledem k nepříznivým povětrnostním podmínkám začala otopná sezona již mezi 8. až 14. zářím. „Bylo to na žádost odběratelů tepla, poté přišlo ještě pěkné počasí, takže trvale jsme zahájili sezonu až 21. září.“

„Pravidelná dodávka tepelné energie se zahájí podle vyhlášky č. 194/2007 Sb. tehdy, pokud průměrná denní teplota venkovního vzduchu v příslušném místě nebo lokalitě poklesne pod +13 ºC ve dvou dnech po sobě jdoucích a podle vývoje počasí nelze očekávat zvýšení této teploty nad +13 ºC v následujícím dni. Průměrnou denní teplotou venkovního vzduchu je čtvrtina součtu venkovních teplot měřených ve stínu s vyloučením vlivu sálání okolních ploch v 7,14 a ve 21 hodin, přičemž naposledy měřená teplota se počítá dvakrát,“ vysvětlil Radim Sobotík, obchodní ředitel ČEZ Teplárenské, proč právě 21. září začaly pravidelné dodávky tepla pro všechny odběratele ve východních Čechách.

Rovněž ve Chvaleticích je ČEZ Teplárenská připravena na zimu. Zde byla letní odstávka pouze čtyřdenní, přičemž posloužila k výměně netěsného kompenzátoru na potrubním mostě na horkovodu před Elektrárnou Chvaletice. „Dále jsme provedli drobné opravy v předávací stanici. Otopnou sezonu jsme zahájili 27. září,“ poznamenal k tomu Václav Martinec, manažer provozní jednotky Mělník a Chvaletice. Veškeré práce spojené s letní údržbou přišly ve chvaletické lokalitě na zhruba 125 tisíc korun.

Provozní jednotka Mělník a Chvaletice, jak její název napovídá, dodává ovšem teplo vyráběné Elektrárnou Chvaletice i do východních Čech – Chvaletic. Zde jej odebírá necelých 600 domácností.

Na kontrolu, údržbu či opravy parovodů, horkovodů, výměníků a dalšího zařízení vyčleňuje ročně v rámci své působnosti ČEZ Teplárenská desítky miliónů korun. Nejvíce je pochopitelně proinvestováno během plánovaných letních odstávek. „Rozsah prací ovšem ani letos nevybočoval z každoročního standardu a požadované kvality. Výměny některých zařízení jsou přitom součástí dlouhodobého programu obnovování a udržování vysoké spolehlivosti systému dodávajícího tepelnou energii,“ uzavřel Pavel Šušák, technický ředitel ČEZ Teplárenské s tím, že snižování budoucích nákladů na údržbu a snižování ztrát tepla při jeho distribuci konečným zákazníkům jsou v rámci dlouhodobých programů realizace poměrně finančně náročné operace. Proto je jejich plnění rozloženo do horizontu více než deseti let.

ČEZ Teplárenská, a. s., provozní jednotka Poříčí zastřešuje ve východních Čechách dodávkami tepla oblast Trutnovska. Tedy Trutnov, Poříčí, Úpici, Radvanice, Mladé Buky, Kalnou vodu, Svobodu nad Úpou, Lhotu, Bohuslavice, Suchovršice, Janské Lázně a Maršov. Dále pak zásobuje teplem Dvůr Králové a Vrchlabí. Kromě odběratelů v podobě různých firem a společností se celkem jedná o 15 600 domácností. Provozní jednotka Mělník a Chvaletice, jak její název napovídá, dodává na východě teplo do druhého z měst. Zde jej odebírá necelých 600 domácností.

Všeobecné informace o ČEZ Teplárenská, a. s., naleznete na www.cez.cz/teplarenska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…