ČEZ: Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně ročně ušetří 57 milionů kubíků vody

22.03.2024 16:08 | Tisková zpráva

Elektrárna v Hodoníně stabilizuje celoroční dodávky elektřiny a tepla. Umožní to nové chlazení vody pomocí vzduchu ve ventilátorových věžích. Dosavadní průtočné chlazení vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. V roce 2009 tu začali spalovat biomasu, dnes jde o hlavní palivo. Evropským unikátem je dodávka přeshraničního tepla do slovenské Holíče.

ČEZ: Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně ročně ušetří 57 milionů kubíků vody
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém v elektrárně Hodonín. Vyspělá izraelská technologie chladicí věže sníží potřebu chladicí vody o 97 %, z 59 milionů na necelé 2 miliony metrů krychlových ročně. Ventilátorová chladící věž je rozložena do 4 buněk, každé o výšce až 12,5 metrů, a zařízení tak neruší ani pohledový horizont. Elektrárna Hodonín patří k nízkoemisním zdrojům ČEZ, se spalováním biomasy tu začali v roce 2009.

Dosud používala Elektrárna Hodonín průtočné chlazení, což zejména v letních měsících výrazně zvyšovalo její závislost na průtoku v řece Moravě, z níž chladicí vodu odebírala. Omezením byly také teplotní a objemové limity pro vracení využité vody zpět do řeky nebo do takzvaného Teplého járku. Díky investici v řádu desítek milionů korun nyní kondenzátory bloků TG3 a TG4 nově chladí izraelský systém používající technologii uzavřeného cirkulačního okruhu s ventilátorovou chladicí věží.

Zatímco při průtočném chlazení elektrárna potřebovala více než 59 milionů kubíků vody, dnes to nejsou ani 2 miliony kubíků. Její spotřebu se tak díky instalaci chladicího systému podařilo snížit o 97 procent. „Elektrárna Hodonín je českým průkopníkem nízkoemisní výroby, elektřinu a teplo z biomasy začala dodávat už v roce 2009. Ročně tu vedle 400 TJ tepla vyrobíme i 300 milionů kWh ekologické elektřiny, která pokryje spotřebu 90 tisíc domácností na jihu Moravy. Pokračující dekarbonizace české energetiky klade vedle výstavby ekologických zdrojů důraz hlavně na udržení stabilní dodávky energií. Hodonínská elektrárna dosud patřila k několika málo provozům s průtočným chlazením, což zejména v létě citelně omezovalo spolehlivost dodávky. Instalací vyspělé izraelské technologie jsme nyní tuto slabinu odstranili,“ říká Martin Hrubý, ředitel elektrárny Hodonín.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…