ČEZ: V Dukovanech právě začala odstávka třetího výrobního bloku pro výměnu paliva

28.05.2021 21:20

Na třetím výrobním bloku Jaderné elektrárny Dukovany dnes energetici zahájili pravidelnou odstávku bloku kvůli výměně čtvrtiny paliva za čerstvé.

ČEZ: V Dukovanech právě začala odstávka třetího výrobního bloku pro výměnu paliva
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Výkon bloku začali operátoři snižovat dnes v půl sedmé ráno a elektřinu přestal do sítě dodávat sedmnáct minut po dvanácté hodině. V provozu zůstávají tři ze čtyř dukovanských bloků.  V Dukovanech jde o předposlední plánovanou odstávku v tomto roce, která i přes celorepublikové rozvolňování bude probíhat za mimořádných opatření proti šíření nemoci COVID-19.

Anketa

Myslíte, že se Dominik Feri ještě vrátí do politiky?

5%
71%
hlasovalo: 14839 lidí

Hlavním úkolem energetiků v pořadí už 34. odstávky třetího výrobního bloku Jaderné elektrárny Dukovany je výměna části paliva, to znamená z reaktoru do sousedního bazénu skladování nejdříve vyvézt 90 palivových a regulačních kazet, které dodávaly potřebný výkon uplynulých pět let. „Zbývající kazety přeskládáme a na uvolněná místa zavezeme stejný počet čerstvých palivových kazet. Kromě toho nás čeká kontrola tlakové nádoby reaktoru, parogenerátorů nebo generální údržba druhého cirkulačního čerpadla,“ přibližuje rozsah plánovaných činností v průběhu odstávky ředitel elektrárny Roman Havlín.  V sekundární části zkontrolují například části parních turbín, provedou údržbu systémů kontroly a řízení, dále elektrických systémů záložního napájení a budou pokračovat v modernizaci podružných rozvaděčů.

V Dukovanech jde v pořadí o pátou odstávku, která probíhá za mimořádných ochranných opatření proti šíření nákazy COVID-19, která v elektrárně platí déle než rok. „V obou našich jaderných elektrárnách zůstáváme i přes postupná plošná uvolňování opatření opatrní, a i nadále budeme preventivně testovat zaměstnance i dodavatele, kteří nemají dokončené očkování, a zatím zachováme i další nastavená opatření, včetně nošení roušek ve vnitřních prostorách,“ upozorňuje člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika ČEZ Bohdan Zronek.

Zpřísněná ochranná opatření včetně testování platí v obou českých jaderných elektrárnách. Společnost ČEZ většinu z opatření přijala pro své provozy s předstihem před rozhodnutími vlády či doporučeními hygieniků a v rámci konzervativního přístupu k zajištění bezpečného a spolehlivého provozu je naopak uvolňuje s několikatýdenním posunem.

O ochranných opatřeních více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

7:02 ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…