ČEZ: V Dukovanech proběhne mimořádná zkouška sirén

27.10.2021 9:02 | Tisková zpráva

Zkouška sirén proběhne mimořádně ve středu 27. října v Jaderné elektrárně Dukovany. Kolísavý tón v délce 140 sekund začne znít v areálu elektrárny přesně ve 12. hod. a ve 12:15 hod. Akustické signály mohou být slyšitelné i v okolí elektrárny, obyvatelé ale na ně nemusí nijak reagovat.

ČEZ: V Dukovanech proběhne mimořádná zkouška sirén
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Pravidelné celostátní zkoušky sirén varovného sytému probíhají v České republice každou první středu v měsíci. Během nich se spouští také sirény systému vnitřního varování elektrárny, které musí energetici navíc testovat při samostatných zkouškách v půlročních intervalech.  Proto v areálu Jaderné elektrárně Dukovany spustí kolísavý tón v délce 140 sekund už zítra v poledne. Areálové sirény jsou zvukově výrazné a osoby projíždějící v blízkosti elektrárny nebo v okolních obcích tak mohou tyto zvukové signály zaznamenat. Proto energetici předem informovali obecní úřady i obyvatele regionu.

Ve dvacetikilometrovém okolí elektrárny, v tzv. zóně havarijního plánování, provozují energetici 238 sirén, které jsou centrálně spouštěny z krajských operačních a informačních středisek Hasičského záchranného sboru České republiky nebo v případě potřeby přímo z elektrárny. Energetici postupně nahrazují původní rotační sirény za nové, které umožňují spouštění nejen zvukového signálu, ale také sdělení důležitých informací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…