ČEZ: V Dukovanech se připravují na souběh odstávek dvou bloků

29.06.2023 19:02 | Komerční článek

Energetici Jaderné elektrárny Dukovany v pátek plánovaně odstaví druhý výrobní blok. Důvodem je výměna více než čtyř desítek klapek s částečnou výměnou kabelů a dalšího zařízení, která jsou společná i pro první i druhý výrobní blok. První výrobní jednotku energetici plánovaně odstavili už na začátku června. Rozsahem prací se jedná o první takto rozsáhlou odstávku od roku 2011. Třetí a čtvrtý výrobní blok zůstávají v provozu na nominálním výkonu.

ČEZ: V Dukovanech se připravují na souběh odstávek dvou bloků
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Centrální čerpací stanice, klapky a propojky sacích jímek a části potrubí cirkulační a technické a požární vody. To je jen příklad zařízení, která jsou společná pro první i druhý dukovanský výrobní blok. Energetici proto využijí výměny paliva v první jednotce a na přibližně tři týdny plánovaně odstaví i druhou ze čtyř jednotek.

 

"Jaderné elektrárny jsou klíčové bezemisní zdroje a souběhu odstávek se snažíme vyhnout. V tomto případě využijeme pro práce na zařízení společném pro oba bloky období s nižší spotřebou elektřiny ,“ vysvětluje

člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

V rámci řady investičních akcí energetici připravují výměnu klapek na přívodu surové vody do elektrárny a další na jejím rozvodu. Rozsáhlá údržba čeká také systém cirkulační chladicí vody, který odvádí zbytkové teplo od turbín do chladicích věží a další systémy.

„Rozsah prací, které nás během třítýdenního souběhu odstávek bloků čekají není malý. Aktuální počet úkolů pracovních příkazů této společné odstávky je cca 2 000, a to průřezově přes všechny odbornosti,“ řekl Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Dalším příkladem rozsáhlých prací je i servis parních kolektorů, který vyžaduje úplné odstavení páry.

Všechny činnosti chtějí technici zvládnout během přibližně tří týdnů. Termíny hodlá vedení elektrárny upřesňovat v návaznosti na průběh prací a výsledky kontrol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…