ČEZ: V Jaderné elektrárně Dukovany se opět maturuje

26.04.2022 11:48 | Komerční článek

K netradičním místům, kde probíhají maturitní zkoušky, se po dvouleté pauze připojila i Jaderná elektrárna Dukovany. Elektrárna se tak opět otevřela studentům středních škol pro absolvování Jaderné maturity.

ČEZ: V Jaderné elektrárně Dukovany se opět maturuje
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Tato vzdělávací stáž se bude díky rostoucímu zájmu studentů konat letos hned třikrát – v dubnu, květnu a červnu. Dohromady se jí zúčastní na sto mladých zájemců o jadernou energetiku, a to nejen z regionu elektrárny. Přijedou studenti gymnázií a průmyslovek např. z Ostravy, Prahy nebo Dobrušky.

První kolo Jaderné maturity začíná už ve středu 27. 4. Během tří dnů si studenti vyslechnou přednášky o fungování jaderné elektrárny a podívají se přímo do provozu, kde se vyrábí čistá bezemisní elektrické energie, pokrývající přes 20 % naší celkové spotřeby. V průběhu stáže si účastníci vyzkouší, jaké to je řídit elektrárnu z blokové dozorny, dále navštíví strojovnu, sklad použitého jaderného paliva, chladicí věže i havarijní štáb.

Mezi zajímavými tématy přednášek a diskusí s odborníky nebude chybět ani přednáška k přípravě výstavby nového jaderného bloku v Dukovanech. To je téma, které v současnosti mezi studenty, kteří se na studijní stáž hlásí, silně rezonuje. „Jaderná maturita je pro studenty jedinečnou příležitostí nejen pro ověření znalostí o fungování elektrárny, ale také příležitostí, jak s elektrárnou navázat spolupráci i do budoucna. V nejednom případě se stala motivací pro budoucí volbu zaměstnání nebo studia oboru na vysoké škole,“ říká Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Pracovní stáže proběhnou v termínech 27. - 29. dubna, 18. - 20. května a 8. - 10. června. Mezi stovkou letošních účastníků je přihlášena třetina dívek. „Rostoucí zájem o účast i množství dotazů potvrzuje zájem o energetiku včetně jaderné,“ říká Linda Navrátilová, specialista strategického náboru Skupiny ČEZ – JE Dukovany. Na závěr Jaderné maturity čeká všechny účastníky závěrečný písemný vědomostní test. Autora nejúspěšnějšího znalostního testu pak energetici ocení titulem „Král jaderné maturity“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…