ČEZ: V Temelíně během cvičení ukryli přes osm stovek lidí

09.09.2021 20:29

Řešení jedné z nejhorších možných havárií spojené s únikem radioaktivních látek do okolí si dnes procvičili v Jaderné elektrárně Temelín.

ČEZ: V Temelíně během cvičení ukryli přes osm stovek lidí
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

S výjimkou lidí, kteří jsou nezbytní pro reálný provoz, se zapojila celá elektrárna, tedy přes osm stovek lidí. Cvičil i Státní úřad pro jadernou bezpečnost.

Anketa

Má být Hana Lipovská odvolána z Rady ČT?

5%
93%
hlasovalo: 12536 lidí
Okolních obyvatel se cvičení netýkalo. Maximálně krátce po půl osmé mohli zaznamenat zvuk varovných sirén. Elektrárna dopředu informovala okolní starosty a všechny uživatele registrované v informačním systému.  

Podle scénáře musel havarijní štáb elektrárny řešit jednu z nejhorších možných havárií spojenou s fiktivním únikem radioaktivních látek do životního prostředí. Přivést elektrárnu do nejhoršího stavu je velmi složité. „Předpokládá to vyřazení klíčových bezpečnostních systémů i jejich záloh. Ale i tyto, velmi nepravděpodobné situace, musíme umět řešit a elektrárnu stabilizovat,“ vysvětlil Vít Sova, velitel havarijního štábu.

Scénář byl záměrně volen tak, aby se mohlo procvičit i ukrytí všech pracovníků v areálu. Šlo celkem o 823 osob. Výjimku měli například operátoři, lidé ve zdravotním středisku a kuchyni.

Temelín má celkem čtyři kryty s kapacitou 1750 osob. Dva z nich jsou přímo v areálu elektrárny. Největší je pod budovou „Dílny“ a může se v něm ukrýt až 900 lidí. Naopak nejmenším s kapacitou 40 osob je havarijní řídící středisko pod hlavní administrativní budovou. Zde se ale přijímají klíčová rozhodnutí pro řešení mimořádné situace.

Odpoledne se zapojila i mobilní monitorovací skupina. Procvičila si odběr vzorků ze životního prostředí nebo měření radioaktivity v okolí elektrárny. Aby nedošlo ke zbytečné panice, tak pracovníci své ochranné obleky nechali ve vozidlech a pohybovali se pouze v běžném pracovním oblečení. 

Na letošní rok ČEZ v Temelíně naplánoval sedm cvičení. Scénáře přitom mohou být různé, od ekologických událostí, přes požár, až po řešení složitých havárií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…