ČEZ: V Temelíně loni přivítali přes 35 tisíc lidí, další si elektrárnu prohlédli virtuálně

25.01.2023 8:24 | Komerční článek

Přesně 35 200 návštěvníků si loni prohlédlo Infocentrum Jaderné elektrárny Temelín. Dalších 12 630 tisíc přivítala Jaderná elektrárna Temelín v rámci on-line prohlídek na dálku Virtuálně v elektrárně. Celkově si elektrárny Skupiny ČEZ v roce 2022 prohlédlo rekordních 247 250 lidí, a to reálně i virtuálně.

ČEZ: V Temelíně loni přivítali přes 35 tisíc lidí, další si elektrárnu prohlédli virtuálně
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Navštívit přísně střežený reaktorový sál, podívat se do skladu čerstvého jaderného paliva nebo rozhlédnout se po blokové dozorně, odkud se jaderný blok řídí. Takovou možnost mají návštěvníci Infocentra Jaderné elektrárny Temelín prostřednictvím speciálních brýlí s virtuální realitou, tzv. ReakTour. V Temelíně ji poprvé představili více než před rokem a i díky ní se jim loni podařilo dosáhnout pátou nejvyšší návštěvnost. A to i přesto, že dva měsíce měli kvůli pandemii covid zavřeno.

Vedle toho ČEZ nabízí zájemcům o energetiku ještě jeden druh virtuálních prohlídek, zvané Virtuálně v elektrárně. „I díky nim se mohou lidé podívat do Temelína, a to dokonce odkudkoliv na světě. Jde o živé hodinové vysílání z interaktivního televizního studia, které probíhá prostřednictvím aplikace Teams nebo přes Facebook. Loni si takto Temelín prohlédlo přes dvanáct tisíc zájemců o jadernou energetiku,“ uvedla Kateřina Bartůšková, vedoucí infocenter Skupiny ČEZ.

Anketa

Kdo víc rozděluje společnost?

hlasovalo: 42135 lidí

I přes moderní virtuální technologie fyzická prohlídka návštěvníky stále láká. I proto loni ČEZ v Temelíně připravil na prázdniny dny otevřených dveří. Během 36 termínů si jihočeskou jadernou elektrárnu prohlédlo šest stovek návštěvníků. „Energetika je aktuálním tématem a i letos budeme pokračovat ve zpřístupnění našich elektráren, ať už virtuálně nebo reálně,“ doplnila Kateřina Bartůšková.

Aktuálně lidé mohou využít jedinečné možnosti podívat se do útrob vodní elektrárny Lipno I. Prohlídky nejvýkonnější elektrárny tzv. Vltavské kaskády budou probíhat o víkendech do poloviny března. Zájem je přitom enormní. Kapacita 640 míst byla zaplněná během necelých dvou týdnů.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 1,2 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Informace z JE Temelín 24. 1. 2023

První i druhý blok je v provozu. Pomocné systémy elektrárny pracují podle provozní potřeby bloků.

Informace o parametrech na 1. bloku:

  • blok je v provozu 
  • výkon turbogenerátoru – 1102 MWe 
  • výroba elektřiny od začátku roku: 607 807 MWh

Informace o parametrech na 2. bloku: 

  • blok je v provozu
  • výkon turbogenerátoru – 1101 MWe 
  • výroba elektřiny od začátku roku: 607 856 MWh

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…