ČEZ: V Temelíně se vylíhlo sokolí mládě

18.06.2023 20:41 | Komerční článek

Mládě sokola stěhovavého se v nedávno vylíhlo v Jaderné elektrárně Temelín. Sokolí pár jej na svět přivedl v budce na druhé nejvyšší stavbě v areálu elektrárny, stometrovém ventilačním komíně. Jeho zdravotní stav zkontroloval zkušený ornitolog, který mladého sokola také okroužkoval. Na záchraně vysoce ohroženého druhu sokola stěhovavého spolupracuje Skupina ČEZ s ornitology už od roku 2011.

ČEZ: V Temelíně se vylíhlo sokolí mládě
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Jde o samičku starou něco přes měsíc. Je v dobrém stavu a má se čile k světu,“ konstatoval krátce po kontrole Václav Beran, výzkumný pracovník ALKA Wildlife, o. p. s., jinak také zoolog a kurátor sbírky Muzea města Ústí nad Labem.

Pod dohledem sokolí mámy ornitolog mládě rovnou také okroužkoval. „Je to bezpečné, kroužky nasazuji podle velikost nohy. I přes nízký věk sokolům noha už neroste,“ upřesnil Václav Beran.

Hliníkové kroužky sokolím mláďatům nasadil na obě nohy. První se kontroluje při odchytu a značí, že jde o sokola z České republiky. Druhý pak umožňuje kontrolu na dálku pomocí dalekohledu.

V budce na stometrovém ventilačním komíně elektrárny Temelín se mláďata zdrží přibližně měsíc a půl. Pak své rodné hnízdo opustí. „První dva roky bývají sokoli hodně bouřliví, různě se potulují, uletí třeba i stovky kilometrů. Narazit na ně mohou kolegové v podstatě kdekoli v Evropě. Hnízdit začínají kolem třetího roku života,“ vysvětluje Václav Beran.

Sokoli pro elektrárnu nepředstavují žádný problém. Budka je instalována na ochozu ventilačního komína z budovy pomocných provozů, energetici tak pouze využili prostor, který slouží pro případné pochůzky.

Temelínskému páru se mládě vylíhlo druhý rok po sobě. Loni pár přivedl na svět tři samičky – Valerii, Evženii a Alexandru. I tentokrát temelínští malé sokolče pojmenovali - Laura. „Nejsou to jen sokoli. Naše jaderné elektrárny představují relativně klidný, chráněný a čistý prostor, bez postřiků či znečištění, který láká nejen ptáky. Důkazem je i třeba velmi kvalitní med z obou areálů, pěstujeme zde i bylinky,“ vysvětluje člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Dalších sokolích přírůstků se temelínští mohou dočkat za rok, protože podle ornitologů sokolí páry na jednom místě zůstávají i patnáct let.

Sokol stěhovavý je kriticky ohroženým druhem. V celé České republice je sledováno cca 120 pravidelně hnízdících párů těchto dravců. „Skupina ČEZ na záchraně vysoce ohroženého sokola stěhovavého spolupracuje s ornitology od roku 2011. Za více než deset let z našich provozů vzlétlo 163 mláďat,“ uvedla Kateřina Bohuslavová, ředitelka útvaru ESG Skupiny ČEZ.

V rámci provozů Skupiny ČEZ sokolí páry aktuálně hnízdí na deseti místech. Vedle obou jaderných elektráren v Temelíně a Dukovanech jsou to i lokality Tušimice, Ledvice, Trmice, Proboštov, Mělník, Třeboradice u Prahy, Počerady a Dětmarovice.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 7,1 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…