ČEZ: V Temelíně už má posilující dávku více než šest stovek lidí

14.01.2022 14:21 | Tisková zpráva

Hned dvakrát měli možnost se tento týden nechat očkovat pracovníci Jaderné elektrárny Temelín přímo na svém pracovišti. ČEZ tak ještě posiluje ochranu svých pracovníků před očekávaným nástupem varianty omikron.

ČEZ: V Temelíně už má posilující dávku více než šest stovek lidí
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Možnost využily tři stovky lidí, v drtivé většině šlo o posilující dávku. Celkově je v Temelíně naočkováno téměř devadesát procent zaměstnanců, přitom šest stovek má za sebou posilující dávku.

Očkování energetiků v prostorách vlastního testovacího centra provádí najatá zdravotnická organizace. Pro pracovníky Temelína i Dukovan je očkování dobrovolné. Lidé si mohou vybrat jednu ze tří vakcín – Pfizer, Moderna a Johnson & Johnson.

„Děláme všechno proto, abychom ochránili naše pracovníky a na elektrárnách udrželi příznivou situaci. Řadu ochranných opatření jsme na jaderných elektrárnách ponechali v platnosti od jara minulého roku, další jsme teď s předstihem ještě posílili,“ uvedl Daniel Rous, ředitel Útvaru ochrana Skupiny ČEZ.

Anketa

Má Viktor Orbán vaše sympatie?

98%
1%
hlasovalo: 37434 lidí

Už začátkem týdne v Temelíně oddělili provozní personál od ostatních pracovníků. Na elektrárně tak zůstávají lidé, kteří jsou potřební pro provoz bloků. Ostatní pracují z domova v rámci režimu homeoffice. Vedle toho vedení elektrárny snížilo kapacitu jídelen a posílilo režim fungování testovacího centra. V závěru minulého týdne ČEZ uzavřel svá infocentra a návštěvníky přesunul na virtuální online prohlídky.

Dlouhodobě pak platí opatření jako nošení respirátorů ve vnitřních prostorách, na zastávkách a při spolujízdě. Důraz energetici kladou na dezinfekci, řada porad probíhá dálkově přes aplikaci Teams. Speciální teploměry na vstupu do elektrárny automaticky měří tělesnou teplotu. Od února je v provozu testovací centrum. Týdně zde zdravotníci provedou přibližně pět stovek testů. V případě potřeby jsou schopni tuto kapacitu navýšit. V minulosti ve špičce zvládali zdravotníci i tisícovku testů denně.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 0,7 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…