ČEZ: V Temelíně zavezli palivo do reaktoru

09.07.2017 22:30

Necelé čtyři dny trvalo zavážení paliva do reaktoru druhého bloku. Skončilo dnes v noci a energetici během něj umístili do reaktoru 163 palivových souborů. Aktuálně se připravuje zavření reaktoru. Obnova výroby elektřiny z druhého bloku aktuálně vychází na polovinu srpna.

ČEZ: V Temelíně zavezli palivo do reaktoru
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Během přesunu paliva z bazénu do reaktoru ujel zavážecí stroj přibližně pět kilometrů. Jeho maximální rychlost byla necelých 30 centimetrů za vteřinu. Pomocí speciální kamery sledovala obsluha stroje každý centimetr pohybu jeho pohybu. Vše se dělo pod vodou, která spolehlivě ochránila pracovníky na reaktorovém sále. Manipulace byly po celou dobu on-line přenášeny do sídla Mezinárodní agentury pro atomovou energii ve Vídni.

Následovat bude několikadenní montáž rektoru. Dalším důležitým krokem bude několikadenní tlaková zkouška těsnosti ochranné budovy kolem reaktoru. Od výsledků celé řady zkoušek se pak bude odvíjet termín připojení bloku k přenosové soustavě. To aktuálně vychází na polovinu srpna.

Druhý blok je plánovaně odstaven od 19. května. Plánovaná odstávka prvního temelínského bloku by měla začít 30. prosince. I v tomto případě ji ČEZ plánuje na tři měsíce.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. V současnosti je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice. Svojí bezpečnou a bezemisní produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2016 vyrobila 12,1 miliard kWh elektrické energie. Jižní Čechy by s elektřinou z Temelína vydržely téměř 4 roky, českým domácnostem by stačila na deset měsíců.

Během odstávky vyměnili technici v reaktoru čtvrtinu paliva

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…