ČEZ: V Temelíně zavezli palivo do reaktoru prvního bloku

24.05.2022 12:39 | Komerční článek

Přesně 163 palivových souborů umístili energetici do reaktoru odstaveného prvního bloku. Po necelých čtyřech dnech v noci na dnešek skončilo zavážení paliva. Plánovaná odstávka prvního bloku je v závěrečné třetině a energetici aktuálně připravují zpětnou montáž reaktoru.

ČEZ: V Temelíně zavezli palivo do reaktoru prvního bloku
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Zavážení probíhalo pod vodou a dálkově ovládaný stroj umísťoval palivové soubory na přesně stanovené pozice, které zajistí rovnoměrný vývin tepla a omezí vliv neutronů na nádobu reaktoru. Čtvrtinu aktivní zóny reaktoru tvoří nové soubory, naopak nejstarší budou v reaktoru pracovat už čtvrtým rokem.

Během přesunu paliva z bazénu do reaktoru ujel zavážecí stroj přibližně pět kilometrů. Jeho rychlost se v průběhu zavážení liší. „Maximální rychlost je přibližně 30 centimetrů za vteřinu, naopak nejpomaleji se s palivem manipuluje při usedání souboru, kdy je rychlost tři centimetry za vteřinu,“ poznamenal Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Pohyb každého palivového souboru sleduje obsluha stroje pomocí speciální kamery. Další kamera přenáší manipulace s palivem například i do Vídně do sídla Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Bezpečnostní kontroly provádí i český jaderný dozor.

Aktuálně jsou v provozu pět z šesti komerčních jaderných bloků v České republice. První temelínský výrobní blok je z důvodu plánované výměny paliva odstaven od 14. dubna.

V harmonogramu odstávky mají energetici téměř 16 tisíc činností včetně 62 investičních akcí. I s dodavateli se do odstávky zapojí přibližně tisícovka lidí. Letos jde o první plánovanou odstávku v Temelíně. Dvouměsíční odstávka druhého bloku začne ve druhé polovině července.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 6,5 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Informace z jaderné elektrárny Temelín

První blok je v plánované odstávce pro výměnu paliva. Druhý blok je v provozu. Pomocné systémy elektrárny pracují podle provozní potřeby bloků.

Anketa

Vadí vám, že Babiš místo jednání sněmovny objížděl Moravu s obytňákem?

hlasovalo: 16229 lidí

Informace o parametrech na 1. bloku:

  • blok je v odstávce
  • výkon turbogenerátoru – 0 MWe
  • výroba elektřiny od začátku roku: 2 761 973 MWh

Informace o parametrech na 2. bloku:

  • blok je v provozu
  • výkon turbogenerátoru – 1090 MWe
  • výroba elektřiny od začátku roku: 3 774 356 MWh

Aktuální informace o provozu JE Temelín najdete na internetové stránce ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …