ČEZ: V podzemí historického centra nejen kabely, ale i moderní trafostanice

20.11.2012 17:39

Komplexní obnova a modernizace kabelových rozvodů elektřiny a vybudování zbrusu nové trafostanice v podzemí Dolního náměstí v Olomouci je součástí rekonstrukce historického centra města.

ČEZ: V podzemí historického centra nejen kabely, ale i moderní trafostanice
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Přínos této bezmála čtrnáctimilionové investice zákazníkům je jednoznačný: menší poruchovost a s ní související zkvalitnění dodávek elektrické energie. Stejně jednoznačný je i přínos pro olomouckou památkovou zónu: ze sousedství historických budov zmizí dvě venkovní trafostanice. Projekt realizuje společnost ČEZ Distribuce, člen Skupiny ČEZ.

Největší objem prací mají již energetici za sebou. V současnosti jsou položeny všechny kabely vysokého a nízkého napětí, vybudována i „oživena“ nová podzemní trafostanice a všichni odběratelé přepojeni na nové rozvody. „Museli jsme se vyrovnat s omezenou možností přístupu těžké techniky,“ říká Roman Plaček, zástupce společnosti ČEZ Distribuce. A dodává: „Složitá byla zejména doprava a usazení trafostanice, jednalo se totiž o manipulaci nadměrného nákladu ve velmi stísněném prostoru, a to bez možnosti rozsáhlejších dopravních uzavírek.“  

Ve výkopech o délce 502 metrů bylo položeno 1506 m kabelů vysokého napětí, v 2 799 metrech výkopů pak 2 902 m kabelů napětí nízkého. Moderní podzemní trafostanice si jako náhrada za dvě stávající venkovní vyžádala montáž 23 přípojkových a 10 rozvodných skříní různého typu. Výkopové a montážní práce přitom zahrnovaly nejen samotné Dolní náměstí, ale i navazující ulice Lafayetovu, Kateřinskou a Kozí.

Při hloubení jámy pro podzemní trafostanici / plocha 10 x 6 metrů/   bylo objeveno několik historických nálezů, další práce tak byly koordinovány s památkáři. V sousedství nové trafostanice zůstanou zachovány i nově objevené základy kostela z 12. století, deset hrobů z téže doby či základy další stavby, pozdně gotické kaple sv. Markéty z 15. století.

Práce začaly letos v dubnu vytýčením projektovaných tras, dokončení celého díla včetně kolaudace je stanoveno na konec měsíce března 2013. Od listopadu do března příštího roku čekají na pracovníky práce ve formě demontáže odpojených trafostanic a konečné stavební práce na omítkách a fasádách.

O společnosti ČEZ Distribuce:

ČEZ Distribuce, a.s., člen Skupiny ČEZ, se sídlem v Děčíně, je držitelem licence na distribuci elektřiny a provozovatelem distribuční soustavy. Společnost působí území krajů Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Středočeského, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého, Moravskoslezského a částečně v kraji Zlínském a Vysočina. Hlavním posláním společnosti je distribuce elektrické energie fyzickým a právnickým osobám a stálé zvyšování kvality a spolehlivosti dodávky všem odběratelům.

Alice Lutišanová
mluvčí Skupiny ČEZ pro střední a severní Moravu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…