ČEZ: Ve fyzikální soutěži Vím proč mohou studenti vyhrát pro svoji školu až 200 tisíc

16.02.2024 11:54 | Tisková zpráva

Do poloviny května se mohou žáci základní a středních škol přihlašovat do soutěže „Vím proč“ o sto tisícové výhry. Vítězové získají deset tisíc korun pro osobní potřebu a navíc 200 tisíc korun pro jejich školu. Celkově mají organizátoři připraveno na výhry půl milionu korun.

ČEZ: Ve fyzikální soutěži Vím proč mohou studenti vyhrát pro svoji školu až 200 tisíc
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Natočit na video pokus, který vysvětlí nějaký fyzikální jev nebo zákon. Taková je hlavní podmínka pro účast v soutěži „Vím proč“, kterou ČEZ připravil pro žáky základních a středních škol. Nepotřebují k tomu přitom žádné speciální vybavení. Mohou použít například předměty, které se dají najít v každé domácnosti nebo garáži. Třeba předchozí účastníci vyrobili elektrickou kytaru z obyčejného rýče nebo sestavili mlžnou komoru pro pozorování radioaktivních částic kolem nás.

„Na fyzice je založená celá energetika, ať už se bavíme o využití vody, větru, slunce, uranu nebo třeba vodíku. Pokud tedy chceme do energetiky přilákal šikovné, kreativní lidi, musíme jim nejdřív ukázat cestu k fyzice. Těší nás, že i díky „Vím proč“ se pověst někdy obávaného předmětu pomalu ale jistě mění, a doufáme, že i letos nadchneme desítky dětí, aby její kouzlo budou objevovat dál i po skončení soutěže. Třeba k nám za pár let najdou cestu jako mladí energetici,“ říká Martin Máca, vedoucí týmu strategický nábor ČEZ, který soutěž „Vím proč“ organizuje.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45989 lidí

Vítězové hlavních kategorií (základní škola a střední škola) stejně jako v předchozích letech získají kromě hodnotných nákupních voucherů také 200 tisíc korun pro svou školu. Peníze lze využít na pořízení učebních pomůcek a vybavení, nebo na úpravy tříd. Finance poskytuje Nadace ČEZ.

Letošní ročník „Vím proč“ nabízí i doplňkové soutěžní kategorie. Ryze dívčí týmy automaticky navíc soutěží o zábavnou fyzikální show pro celou svou třídu od souboru Údif (Úžasné divadlo fyziky). Ostatně loni soutěž dívky doslova ovládly: tvořily sice necelou polovinu účastníků (42 %) ale obsadily hned pět ze šesti medailových pozic, tedy včetně hlavní ceny.

Celkem mají organizátoři připraveno na výhry půl milionu korun. Krátká videa s natočenými pokusy mohou na web ZDE vkládat až do 15. května. Vyhodnocení proběhne v červnu.

Společnost ČEZ se popularizaci technických předmětů věnuje dlouhodobě. Kromě soutěže „Vím proč“ provozuje například edukační webový portál Svět energie (více ZDE), organizuje pro školy interaktivní besedy o energetice, školním třídám nabízí pro zpestření výuky virtuální prohlídky a podporuje učitele fyziky, kteří chtějí svůj předmět učit zábavně. Spolupracuje s více než 70 středními školami a 15 vysokoškolskými fakultami. Studentům a studentkám nabízí možnost získání stipendia a pořádá řadu stážových programů.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 2,0 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…