ČEZ: Velikonoce s Joulinkou přilákaly na Temelín pět stovek dětí a dospělých

19.04.2022 17:00 | Komerční článek

Bez jednoho člověka rovných pět set lidí, dětí i dospělých, prošlo v průběhu velikonočních svátků Infocentrem Jaderné elektrárny Temelín. Návštěvníky přilákaly Velikonoce s Joulinkou, s jedním z energetických skřítků, takzvaných enerů.

ČEZ: Velikonoce s Joulinkou přilákaly na Temelín pět stovek dětí a dospělých
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Už tradiční a mimořádně oblíbenou akci uspořádali energetici znovu po dvouleté odmlce způsobené koronavirovou pandemií prostorách temelínského „íčka“ na zámečku Vysoký Hrádek a v přilehlém parku.

„Letošní velikonoční návštěvnost sice nepokořila rekord z roku 2019, ale zájem byl velmi slušný. A to i vzhledem k ochlazení a ukázkovému aprílovému počasí. Po dvouleté covidové odmlce vše naznačuje tomu, že naše infocentrum znovu rychle a naplno ožívá,“ uvedla v pondělí odpoledne vedoucí Infocentra JE Temelín Hana Marečková a doplnila, že na prohlídku infocentra elektrárny a jeho okolí dorazily kromě rodin s dětmi i skupiny lidí tvořené čistě dospělými, od studentů až po seniory i běžné výletníky. „Návštěvníci přijeli z různých částí jižních Čech, ale také například z Prahy či Liberce,“ poznamenala Marečková.

Velikonoce s Joulinkou odstartovaly v zámečku a jeho parku s Ptačí stezkou a Motýlí loukou ve čtvrtek 14. dubna a pokračovaly až do pondělí 18. dubna. Na děti čekala soutěž, procházka parkem a na jejím konci sladká odměna za splněné úkoly. První úkol, vymalovat velikonočního zajíce čekal děti přímo v expozici infocentra, před zámečkem si zaskákaly velikonočního panáka a skákaly přes švihadlo, pak v parku běhaly, přenášely vajíčka na lžičce, hledaly ptáka na rybníčku a počítaly včelí úly. Samozřejmě opatrně a pod rodičovským dozorem.

„Bydlíme kousek odsud. Přijeli jsme hlavně kvůli dcerám. Jinou volbu jsme ani neměli. O Velikonocích s Joulinkou jim řekla maminka, která v elektrárně pracuje,“ usmíval se při procházce parkem Pavel Horák z nedalekých Chrášťan.

Zámeček Vysoký Hrádek patří díky existenci Infocentra Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ dlouhodobě mezi desítku nejnavštěvovanějších památek jižních Čech. Více k exkurzím v temelínském Infocentru lze nalézt ZDE.

Pro zájemce o volnou prohlídku a individuální návštěvníky je infocentrum otevřeno každý den, včetně sobot a nedělí od 9.00 do 16.00 hodin. Prohlídky s průvodcem se konají od pondělí do pátku dopoledne vždy po předchozí domluvě, odpoledne od 13:30 a od 15:00 hodin. V sobotu, v neděli a státních svátcích začínají vždy od 9:00, 10:30, 12:00, 13:30 a 15:00 hodin.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 5,3 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…