ČEZ: Výpadky elektřiny o svátcích nebudou

23.12.2017 8:16

Prakticky běžnými pracovními dny jsou pro energetiky vánoční svátky, včetně Silvestra a Nového roku. Na to, aby „nezhasly“ nazdobené stromečky a také televize s pohádkami bude například během Štědrého dne v rámci celé České republiky dbát 1 140 zaměstnanců Skupiny ČEZ. Ve Středních Čechách to budou hlavně směnaři z nepřetržitých provozů Teplárny Energotrans a elektráren Mělník II a III, ale i tamní podnikoví hasiči, obsluhy vodních elektráren, dispečeři z ČEZ Distribuce a montéři z ČEZ Distribuční služby. Další desítky pracovníků budou doma držet pohotovost na telefonu.

ČEZ: Výpadky elektřiny o svátcích nebudou
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

V mělnické lokalitě se během svátečních dnů vystřídají všechny čtyři směny. „Očekáváme, že v provozu bude všech šest kotlů a čtyři turbíny, které zajišťují kogenerační výrobu tepla a elektřiny. Ve směnném provozu se tak budou točit podle plánovaného rozpisu všechny směny v plném obsazení. Na jednu směnu přitom připadá 28 kmenových zaměstnanců,“ říká Miroslav Krebs, ředitel pro Správu a integraci společnosti Energotrans, a. s., ze Skupiny ČEZ, která vlastní a provozuje stejnojmennou teplárnu (dříve Elektrárna Mělník I).

Protože Teplárna Energotrans a Elektrárna Mělník II zásobují teplem Prahu, Neratovice, Mělník a Horní Počaply a Vánoce spadají do běžné topné sezony, bude výroba tepla po celou dobu v plném provozu bez omezení. „Vzhledem k obvyklým průměrným denním teplotám pro toto období, se dá s velkou pravděpodobností očekávat využití maximální možné dodávky tepla směrem na Prahu až 650 MWt minimálně v hodinách denních špiček,“ dodává Miroslav Krebs s tím, že teplo je do napaječe Praha dnes dodáváno rovněž z výrobny Mělník II. Ta je připravena v zimním období dodávat stabilně 60 MWt (ve špičkách až 120 MWt) a zajišťuje tak vysokou spolehlivost dodávek tepla při současné výrobě elektřiny až 2x110MWe.

„V Elektrárně Mělník III máme dlouhodobější odstávku z důvodu opravy parní turbíny, kdy její zpětné uvedení do provozu předpokládáme koncem ledna 2018. Kompletní obsazení směn provozním personálem tedy není nutné a velká část pracovníků může být a bude o vánočních svátcích se svými blízkými doma. Ve všech ostatních provozech potřebných k výrobě elektrické energie a tepla tak budou 24. prosince sloužit dvě směny o celkovém počtu 36 pracovníků. Druhý a třetí sváteční den to pak budou směny tři - ranní, odpolední a noční o celkovém počtu 54 kmenových zaměstnanců. Poslední den ve starém roce je opět dvousměnný a první den v novém roce bude třísměnný. Každý den se tak v provoze vystřídá 36 a 54 zaměstnanců,“ uvedl Jiří Bukovič, výrobní ředitel Energotrans, a. s.

Štědrovečerní večeři i oslavy konce starého a příchodu nového roku si budou muset nechat ujít i někteří pracovníci poruchové služby, provozní elektrikáři, elektromontéři, dispečeři, operátoři call centra a řada dalších profesí související s distribucí elektřiny. Další desítky pracovníků budou doma držet pohotovost na telefonu. Splnit nároky na bezporuchový provoz distribuční sítě o vánočních svátcích totiž vyžaduje nepřetržitou připravenost pohotovostních čet, které musí okamžitě vyrazit do terénu a odstranit eventuální poruchy na vedení. Proto budou desítky pracovníků dispečinku a poruchové služby v pohotovostním režimu. Téměř 100 jich bude o svátcích dbát na to, aby ve středních Čechách „nezhasly“ vánoční stromečky a televize s pohádkami. V případě blížící se nepřízně počasí se tyto počty navyšují o další desítky pracovníků.   

Ve středních Čechách Skupina ČEZ obhospodařuje i vodní elektrárny Vrané, Štěchovice, Slapy, Kamýk, Orlík, Obříství a malou vodní elektrárnu Mělník. Ta je bezobslužná s dohledem z Obříství. Na ostatních vodních dílech dle typu slouží na směně během svátků dva a více lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…