ČEZ: Záchranka na Třebíčsku získá díky hlasům veřejnosti nové přístroje

07.03.2013 10:34

Přístroje pro nepřímou masáž srdce výrazně zkvalitňují resuscitaci pacientů se srdeční zástavou, a zvyšují tak jejich šanci na záchranu života.

ČEZ: Záchranka na Třebíčsku získá díky hlasům veřejnosti nové přístroje
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Přestože nejsou povinnou součástí sanitky a jsou finančně nákladné, usiluje Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina o jejich pořízení do co největšího počtu svých zásahových vozidel. Díky příspěvku 500 tisíc korun od Nadace ČEZ teď třebíčská záchranka vybaví zmíněným zařízením posádky v Jemnici a Velké Bíteši. O podpoře projektu rozhodli svými hlasy obyvatelé Vysočiny a jižní Moravy ve veřejné anketě Vaše volba pořádané Skupinou ČEZ.

Použitím přístroje pro nepřímou masáž srdce se zvyšuje pravděpodobnost obnovení vlastní srdeční činnosti nemocného. Záchranáři s využitím zařízení totiž zajistí u kriticky ohroženého pacienta nepřerušované a stejně silné stlačování hrudní kosti s neměnnou přiměřenou frekvencí tak dlouho, jak je potřeba. „Přístroj šetří „ruce“ jednoho člena posádky pro další činnosti, které s oživováním pacienta souvisí. Resuscitace navíc mnohdy trvá půl hodiny i déle a na rozdíl od živého zachránce je tento přístroj prakticky neunavitelný,“ říká primář oblastního střediska ZZS Třebíč MUDr. Michal Kříž.

Přístroj navíc oproti manuální masáži srdce umožňuje provádět oživovací pokusy i během transportu v sanitě u některých typů infarktů a u podchlazených pacientů. Další výhodou zařízení je jeho téměř okamžitá připravenost k použití. Díky snadné manipulaci jej záchranář sestaví a může aplikovat do 20 vteřin. Nízká hmotnost a kompaktní balení umožňují snadný a pohodlný transport až k pacientovi. „Lékařská technika jde stále dopředu. Abychom našim pacientům poskytli tu nejlepší péči, musíme se těmto trendům přizpůsobit,“ doplňuje MUDr. Kříž a dodává: „Velmi si vážím toho, že se naši spoluobčané rozhodli v anketě ČEZ Vaše volba podpořit právě náš projekt. Díky lidem teď můžeme koupit nové přístroje, které třeba jednou pomohou zachránit život i některému z hlasujících.“

Anketa Skupiny ČEZ „Vaše volba“ umožňuje lidem ve všech regionech ČR hlasovat pro nejužitečnější projekt z oblasti školství, ekologie, zdravotnictví, vzdělávání, kultury, sportu včetně pomoci lidem se zdravotním hendikepem nebo sociálně slabším osobám. „Opravdu nás těší, že lidem leží na srdci projekty, které přispívají k záchraně lidských životů. Považujeme je za velmi důležité a jsme rádi, že je s oporou veřejného hlasování můžeme podpořit,“ dodává Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

V minulém roce se obyvatelé Vysočiny a Jihomoravského kraje hlasující ve Vaší volbě rozhodli podpořit třebíčskou Léčebnu dlouhodobě nemocných. Díky příspěvku Nadace ČEZ ve výši 500 000 Kč je zdejší pobyt pro pacienty s chronickým onemocněním, po operacích či úrazech mnohem příjemnější. Léčebna nakoupila moderní polohovatelná lůžka, hrady, držáky na infuze, noční stolky či zábrany proti pádu z postele. V celé republice se takto každoročně rozděluje celkem 3 500 000 Kč.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…