ČEZ: Zařízení v jaderných elektrárnách zkontrolují i laserem

14.07.2022 14:07 | Komerční článek

Prostorové mapování pomocí laserových systémů používají experti v jaderných elektrárnách Dukovany a Temelín. ČEZ tak rozšiřuje možnosti kontrol obtížně přístupných vnitřních prostor nebo důležitých zařízení, jako jsou například hermetické prostory, parogenerátory či velká čerpadla.

ČEZ: Zařízení v jaderných elektrárnách zkontrolují i laserem
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Parogenerátory v jaderných elektrárnách patří mezi klíčová zařízení. Teplené výměníky tvoří rozhraní primárního a sekundárního okruhu. Při odstávkách prochází pečlivými rozsáhlými kontrolami. Nově je experti dokážou velmi přesně zmapovat pomocí speciálních laserových skenerů.

„Potřebujeme přesný přehled o stavu i obtížně přístupných zařízení a prostor, a právě pro tento účel je laserové skenování vhodné. Poskytne nám velmi rychle přesný přehled, navíc tím i zkracujeme dobu, kterou zde musíme strávit,“ popisuje Miroslav Choura, manažer útvaru, který tuto technologii v českých jaderných elektrárnách zabezpečuje.

Lasery dokážou zmapovat vnitřní prostor zařízení s přesností na 2 milimetry. Nejde přitom jen o kontrolu důležitých zařízení jaderných elektráren. Díky 3D prostorovému modelu se dokáží technici lépe připravit i na údržbářské práce, které během odstávek probíhají 24 hodin denně.

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí

„Chceme bezpečně provozovat obě naše jaderné elektrárny minimálně 60 let. Celou tu dobu musíme mít přesný přehled o stavu zařízení i chránit vlastní personál. S vývojem technických možností proto modernizujeme zařízení i kontrolní metody a současně zlepšujeme pracovní podmínky pro personál. Tím jsme i efektivnější,“ dodává člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Laserové skenování zařízení využívá ČEZ v jaderných elektrárnách už dva roky. Pro nasnímání vnitřních částí parogenerátoru tuto metodu využil poprvé při letošní odstávce spojené čtvrtého dukovanského bloku, spojené s výměnou paliva. S využitím počítá v obou jaderných elektrárnách.

Od začátku roku elektrárna Dukovany vyrobila 7 631 256 megawatt hodin elektřiny. Dukovany a Temelín jsou zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …