ČEZ: Žižkov má první veřejnou dobíjecí stanici pro elektromobily

23.10.2015 13:28

Pražský Žižkov nabízí ode dneška díky instalaci veřejné dobíjecí stanice zázemí pro řidiče elektromobilů. Zařízení se nachází přímo pod jednou z pražských dominant – žižkovským televizním vysílačem. V populární čtvrti metropole dosud dobíjecí infrastruktura pro elektrická auta zcela chyběla. Projekt Elektromobilita ČEZ v současnosti nabízí dobíjení v 52 lokalitách po celé České republice.

ČEZ: Žižkov má první veřejnou dobíjecí stanici pro elektromobily
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Elektrický pohon považujeme za budoucnost pražské dopravy. Rádi proto poskytneme zázemí dobíjecí stanici projektu Elektromobilita ČEZ a jeho zákazníkům. Věříme, že během dobíjení u nás naleznou veškerý komfort,“ říká Roman Lain, managing director společnosti Tower Park Praha, která jednu z pražských dominant provozuje.

„Jsme potěšeni, že naše pražská síť dobíjecích stanic se rychle rozrůstá. Vzhledem k velice rychlému rozšíření elektromobilů na území metropole cítíme velký potenciál pro rozvoj našich aktivit, elektromobilita se tady stává přirozenou součástí dopravy. Připravujeme proto další kroky, které řidičům elektromobilů výrazně usnadní každodenní pohyb po městě,“ dodává Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ.

V metropoli dnes funguje celkem 20 veřejných dobíjecích stanic Elektromobility ČEZ – jedna rychlodobíjecí a 19 klasických. Dnes otevřená stanice pod žižkovskou televizní věží je současně premiérovým veřejným dobíjecím místem pro elektromobily na území této městské čtvrti. Základní verze dobíjecí stanice je osazena třífázovou zásuvkou 32A typu Mennekes a standardní jednofázovou zásuvkou 16A. Maximální dobíjecí výkon činí 22 kW, dobití většiny kapacity baterie elektromobilu prostřednictvím třífázové zásuvky si vyžádá cca 2-3 hodiny. Uživatel se identifikuje jedinečnou ID kartou, která je spojením mezi poskytovatelem a klientem.

Více o dobíjecích stanicích projektu Elektromobilita ČEZ najdete ZDE a ZDE

Dvojnásobek elektromobilů, desítky dobíjecích stanic

V celé České republice v současnosti jezdí více než 800 elektromobilů, poslední tři čtvrtletí s více než čtyřmi stovkami nově registrovaných elektromobilů však signalizují další významný rozvoj celého odvětví. Letos se totiž očekává více než dvojnásobné meziroční zvýšení počtu nově registrovaných elektromobilů. Koncem letošního roku tak odhady počítají s prolomením hranice 1 000 elektromobilů na českých silnicích. Elektromobily tak v ČR přestávají být atrakcí z kategorie technických zajímavostí a stávají se běžnou součástí zejména městského provozu.

Podle výsledků analýzy společnosti Roland Berger se elektromobilita stává na evropské úrovni prioritou. Ve finále tento typ pohonu rychle dosáhne podílu 20 % na celkovém prodeji osobních vozidel a lehkých užitkových vozů. To by mělo znamenat prodej asi 50 tisíc aut ročně.

V současnosti tvoří vozový park projektu Elektromobilita ČEZ nebo jeho partnerů čtyřicítka aut na elektrický pohon. Partnery projektu jsou automobilky, obchodní centra, komerční subjekty či radnice po celé České republice.

Víte, že …

- letos v období od ledna do září se v České republice registrovalo více než 320 nových elektromobilů
- v tuzemsku se za celý loňský rok registrovalo celkem 222 nových elektromobilů, jen v posledním čtvrtletí roku bylo registrováno 100 nových elektromobilů
- v roce 2015 jsou zatím nejprodávanějšími značkami v ČR Volkswagen, Nissan a BMW
- pokud bychom uvažovali všech cca 550 nově registrovaných elektromobilů v letech 2014-15 a průměrný roční nájezd 15 000 km, tak při průměrné spotřebě 15 kWh/100km bude k jejich dobíjení potřeba 1,237 mil. kWh elektřiny ročně (tj. roční spotřeba zhruba 500 českých domácností) lze očekávat další nárůst registrací elektromobilů, mimo jiné proto, že se rozšiřuje nabídka o nové modely vozů s elektrickým pohonem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…