ČEZ a Sapeli modernizuje energetiku

16.12.2021 9:03 | Tisková zpráva

Jihlavský výrobce dveří Sapeli přináší již od dob první republiky do českých domácností kvalitní moderní design. Moderně přistupuje také k zajištění tepla a elektřiny pro svůj výrobní proces, o které se nově postará kogenerační jednotka. Projektování, výstavbu a následně i provoz energetického zařízení zajistí ČEZ Energo, největší tuzemský provozovatel kogeneračních jednotek. Náklady na realizaci projektu uhradí energetická společnost. Kogenerační jednotku vyrobí další významná česká strojírenská firma TEDOM, která je jedním z nejvýznamnějších zaměstnavatelů v třebíčském regionu.

ČEZ a Sapeli modernizuje energetiku
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Ročně vyjede z výrobních linek se štítkem Sapeli přes 160 tisíc dveří. Moderní postupy Sapeli uplatňuje nejen v designu svých produktů i v samotné výrobě. Proto se letos truhlářská firma rozhodla spolu s ČEZ Energo z koncernu ČEZ ESCO modernizovat své energetické hospodářství. ČEZ Energo v prostorách výrobního závodu nainstaluje kogeneraci o elektrickém výkonu 200 kWe a ročně dodá zákazníkovi 2,9 TJ tepla a 600 MWh elektrické energie. Energie z kogenerační jednotky pokryje 60 % celkové spotřeby tepla a 20 % celkové spotřeby elektřiny.

„Neustále hledáme nové materiály, spolupracujeme na nových podobách dveří s designéry, ale intenzivně se věnujeme i samotnému procesu výroby. Proto jsme zvolili aktuálně nejefektivnější způsob, který zajistí dostatek elektřiny a tepla pro naši výrobu,“ vysvětluje generální ředitel Sapeli Václav Bradáč a dodává: „Jsme v Jihlavě doma a pokud to lze, chceme samozřejmě přispět také k tomu, aby zde bylo kvalitní životní prostředí. Proto v investicích, které mají jednoznačný vliv na přírodu, jako je nová kotelna, zohledňujeme nejen náklady a provoz, ale také udržitelnost.“

Slovo kogenerace pochází z anglického co-generation a znamená společnou výrobu elektřiny a tepla, což má ekonomické i environmentální výhody. Kogenerační jednotku tvoří spalovací motor uzpůsobený pro spalování plynu. Motor je napojen na generátor vyrábějící elektrickou energii, která je dodávána ke spotřebě v místě výroby nebo je dodávána do sítě. Motor i generátor produkují teplo, které je systémem chlazení odváděno přes výměník do topného systému nebo využito pro ohřev vody. Zdroj energie je tak využit oproti klasickým elektrárnám efektivněji a s maximální účinností.

Kogenerační jednotka bude zákazníkovi dodávat teplo a elektřinu po dobu 15 let. Sapeli do modernizace nemusí investovat vlastní prostředky, investici v hodnotě 8,5 milionů korun zaplatí ČEZ Energo. „Jsme na začátku projektu, v současnosti pracujeme na projektování nové kogenerační jednotky v areálu firmy. Do provozu chceme zařízení uvést v září 2022. Velkou výhodou nejen v případě Sapeli ale i dalších průmyslově orientovaných zákazníků je fakt, že investici a provoz kogenerační jednotky mohou svěřit našim zkušeným odborníkům. A svoji energii pak mohou věnovat samotnému předmětu svého podnikání, ve kterém jsou špičkou,“ říká Radek Dvořák, obchodní ředitel ČEZ Energo.

Kogenerační jednotku vyrobí další významná česká strojírenská firma TEDOM, která je jedním z nejvýznamnějších zaměstnavatelů v třebíčském regionu. 

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…