ČEZ číslo týdne: 2

27.08.2023 11:42 | Tisková zpráva

2 z celkem 16 surovin zapsaných na seznamu strategických materiálů vytvořeném Evropskou komisí se nacházejí v ČR: lithium a mangan.

ČEZ číslo týdne: 2
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Oba prvky jsou nezbytnou součástí bateriového hodnotového řetězce a lithium se už dnes se používá v nejrůznějších typech baterií. Jeho význam teď ale rychle roste s rozvojem elektromobility a obnovitelných zdrojů energie. Lithium má díky zařazení na seznam status nejvyššího veřejného zájmu. Česká republika by tak měla uchopit šanci stát se lídrem v produkci strategických materiálů, které má na svém území. Lithium se u nás bude brzy získávat, což pomůže mj. nevyhnutelné transformaci tradičního autoprůmyslu, který tvoří 10 % českého HDP. Dostatek surovin k výrobě moderních ekologických vozů pomůže zachovat pracovní místa nejen v automobilkách, ale i rozvinutém dodavatelském řetězci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…