ČEZ loni instaloval 307 fotovoltaických střešních elektráren. Dvakrát tolik, než o rok dříve

01.03.2018 15:53 | Zprávy

ČEZ Solární ze skupiny ČEZ ESCO v loňském roce instalovala a připojila rekordních 307 střešních fotovoltaických elektráren o celkovém instalovaném výkonu 1 236 kWp. V roce 2016 ČEZ Solární připojila 152 solárních elektráren s celkovým výkonem 592 kWp.

ČEZ loni instaloval 307 fotovoltaických střešních elektráren. Dvakrát tolik, než o rok dříve
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Další smlouvy jsme loni podepsali, a i letošní rok tedy bude pro ČEZ Solární velmi úspěšný. Potvrzujeme tak svou pozici jedničky na českém trhu střešních fotovoltaických zdrojů,“ říká člen představenstva ČEZ a ředitel divize obchod a strategie Pavel Cyrani.

Z celkových 307 instalovaných fotovoltaik využilo dotaci z programu Nová zelená úsporám 285 zákazníků a ve všech případech byla dotace schválená. Vysoké úspěšnosti dosahujeme přesnou identifikací potřeb zákazníka a jejich implantací na podmínky dotačního programu. Na 83 kusů, tedy meziročně na více než dvojnásobek, stoupl také počet elektráren, které si zákazníci pořídili společně s bateriovým systémem. Ten ukládá elektřinu vyrobenou během dne.

Nejvíce solárních elektráren ČEZ instaloval ve Středočeském kraji včetně Prahy (86), pak v Ústeckém (76) a v Moravskoslezském (61).

„Zájem lidí o fotovoltaické elektrárny roste, roste také zájem o fotovoltaiky doplněné o bateriové systémy. V letošním roce také čekáme zvýšení počtu solárních elektráren instalovaných pro firemní zákazníky. Trh s fotovoltaikami pro firmy se oživil s ukončením dotačního titul v OPPIK v záři, na což podnikatelé čekali,“ říká Lucie Bedrníčková, jednatelka ČEZ Solární a ředitelka segmentu obcí a malých a středních podniků v ČEZ ESCO. „Další dotační tituly pro firmy, ale i obce se uzavírají na konci dubna, a tak máme plno práce s přípravou žádostí, které pro naše zákazníky zpracováváme.“

Víte že…

  • Pro instalaci fotovoltaických elektráren jsou vhodné střechy namířené na jih, na západ nebo na východ? Mohou být jak šikmé, tak rovné, musejí mít jen dostatečnou nosnost.
  • Očekávaná životnost panelů je až 30 let, přičemž ČEZ poskytuje záruky 25 let na 80procentní výkon panelů a 10 let na samotné panely?
  • Jeden kilowatt instalovaného výkonu zabere zhruba 7m2 šikmé střechy a běžný rodinný domek na sobě může mít 3 – 7 kilowattů panelů? U plochých střech se panely instalují v řadách a je třeba zajistit, aby jedna řada nestínila druhou. Prostorová náročnost tak může být trochu větší.
  • Jedna megawatthodina elektřiny vyrobené z fotovoltaické elektrárny ušetří cca jednu tunu CO2, která by do atmosféry unikla, pokud by bylo stejné množství elektřiny vyrobeno z klasických uhelných elektráren? V průběhu očekávané 30leté životnosti tak stovka instalovaných střešních fotovoltaik od ČEZ uspoří 15 849 tun CO2.
  • Si lidé na střechy nechávají nejčastěji nainstalovat fotovoltaické elektrárny o výkonu mezi 3 a 5,2 kilowattu?
  • Bateriový systém CES Battery Box nabízený ČEZ získal letos Quality Innovation Prize v kategorii Business Innovations mikropodniků a startupů.

Více o fotovoltaice od ČEZ ZDE
Více o bateriových systémech ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…