ČEZ prošel čtrnáctidenní jadernou prověrkou, experti prověřovali mimo jiné i komunikaci

04.12.2023 14:45 | Tisková zpráva

Dvanáctka předních odborníků ze západních jaderných elektráren prověřovala českou energetickou Skupinu ČEZ s důrazem na oblasti, související s jadernou energetikou. Prověrku uskutečnilo Světové sdružení provozovatelů jaderných elektráren WANO. Výsledkem je několik námětů na zlepšení, ale také vyzdvižení řady silných stránek, které jsou vzorem pro jaderné firmy na celém světě. Šlo již o třetí takovou prověrku.

ČEZ prošel čtrnáctidenní jadernou prověrkou, experti prověřovali mimo jiné i komunikaci
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Jaderná energetika se tak zásadně liší od ostatních odvětví. V konkurenčním prostředí takováto spolupráce nemá příliš prostor. V oblasti provozu jaderných elektráren nad tím však stojí jeden zásadní aspekt a to bezpečnost. Cílem těchto prověrek je maximalizovat bezpečnost a spolehlivost jaderných elektráren po celém světě uplatňováním vzájemné spolupráce, společného hodnocení a výměny zkušeností.

Chová se ČEZ dostatečně transparentně vůči okolí Dukovan a Temelína? Příklad jedné z tisíců otázek v rámci rozsáhlé mise WANO corporate. Právě jádro je celosvětově výjimečné z pohledu spolupráce i nároků na jinak běžné firemní činnosti.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57620 lidí

„V jaderné energetice platí zásada, že nesmíme být nikdy úplně spokojení, vždycky hledáme příležitosti ke zlepšení. Pohled odborníků zvenčí nám pomáhá otevírat oči a zbavovat se provozní slepoty, což je nesmírně cenné,“ říká člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika společnosti ČEZ, a.s. Bohdan Zronek.

Nastavení dodavatelských vztahů, systému řízení, ale i personalistiku nebo právě komunikaci prověřovali například ředitelé jaderných elektráren z Francie nebo Spojených států. Uvnitř ČEZ strávili dva týdny a srovnávali skutečný stav s nejlepší světovou praxí. A hledali jak rezervy, tak i inspiraci pro celý svět.

„V samotných elektrárnách jsme na tento typ prověrek i třeba ze strany Mezinárodní agentury pro atomovou energii zvyklí. Stejně jako na nepřetržitý dohled regulátora. Ale na celofiremní úrovni jsme v tomhle v České republice opravdu výjimeční,“ doplňuje Zronek.

WANO = Asociace, sdružující od roku 1989 všechny organizace, které provozují jaderné elektrárny. Tyto společnosti provozují přes 430 jaderných bloků ve více než 30 zemích. WANO je nevládním neziskovým sdružením bez komerčních vazeb, které bylo zřízeno a je financováno výhradně svými členy k jejich vzájemné podpoře, a to formou přípravy, koordinace a vyhodnocování společných programů a aktivit zaměřených na provozní spolehlivost a jadernou bezpečnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …