ČEZ v Dukovanech zahájil nejnáročnější odstávku letošního roku

03.06.2023 11:17 | Komerční článek

Energetici Jaderné elektrárny Dukovany v pátek plánovaně odstavili první výrobní blok pro výměnu části paliva za čerstvé, pravidelné kontroly a modernizaci zařízení. Výkon bloku začali energetici snižovat v pátek v 8:30 hod. ráno a v 15:03 hod. blok přestal po více než 420 dnech trvalého provozu dodávat bezemisní elektrickou energii do přenosové sítě. V červenci současně na dobu tří týdnů odstaví i druhý výrobní blok. Odstávky bloků se odběratelů nijak nedotkne.

ČEZ v Dukovanech zahájil nejnáročnější odstávku letošního roku
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

V pořadí 37. odstávka prvního bloku je plánovaná do poloviny srpna a rozsahem více než 17 600 pracovních příkazů se řadí mezi nejrozsáhlejší odstávku toto roku. V jejím průběhu energetici provedou modulární kontrolu tlakové nádoby reaktoru (kontrolu modulárním kontrolním systémem). Z reaktoru proto musí vyvézt nejen všech 349 kazet a 37 absorbátorů (součást regulačních kazet), ale i všechny vnitřní části reaktoru. Takové činnosti provádí energetici pouze jednou za osm let. "Investice i rozsah kontrol směřujeme k zajištění nejméně šedesátiletého bezpečného provozu našich bloků. Odstávka proto bude o něco delší než obvykle, v příštích letech se nám ale tyto investice začnou vracet,“ říká člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Po dokončení kontroly reaktoru energetici vrátí všechny reaktorové části zpět, včetně části použitého paliva, které doplní o 78 čerstvých palivových kazet. Ještě v průběhu odstávky prvního bloku energetici odstaví i druhý výrobní blok. „Souběhy odstávek jsou vždy kapacitně i technologicky náročné. Ten letošní je vyvolán plánovanou výměnou klapek přívodního potrubí surové vody do centrální čerpací stanice prvního dvojbloku a výměnou klapek cirkulační chladící vody o průměru 1800 mm. I přes naši maximální připravenost to bude náročný úkol,“ dodává Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Poprvé od spuštění elektrárny budou z důvodu obnovy plášťů a zařízení současně odstaveny také dvě chladicí věže. Dalším technicky náročným úkolem je pokračování v čištění teplosměnných ploch parogenerátorů od úsad, které prokázalo pozitivní vliv na snižování opotřebení a stárnutí této klíčové komponenty. Opomenout nelze ani činnosti na strojovně. Na turbínách TG11 i TG12 proběhnou kontroly po 8 letech provozu, výměna vysokotlaké části rotoru na TG11, výměna rotorů a revize statorů generátorů. Celkem energetiky čeká 57 významných technických a investičních akcí.

Termín ukončení odstávky a opětovné zahájení výroby ČEZ upřesní v návaznosti na průběh prací plánovaných činností a na výsledky kontrol a testů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…