ČEZ vybral finančního poradce pro prodej uhelných elektráren

23.07.2012 19:05

ČEZ vybral společnost Deloitte Advisory, s.r.o. jako finančního poradce pro prodej svých uhelných elektráren. Případní zájemci tedy odteď mohou společnost Deloitte kontaktovat, poskytne jim veškeré potřebné informace.

ČEZ vybral finančního poradce pro prodej uhelných elektráren
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Se společnostmi, které svůj zájem již projevily, konkrétně Czech Coal a EPH, ČEZ o smluvních podmínkách možné transakce jedná. Konečný soubor podmínek prodeje však ČEZ stanoví pro všechny potenciální zájemce zároveň.

ČEZ nabízí k prodeji elektrárny Počerady, Chvaletice, Tisovou společně s elektrárnou Mělník 3 a Dětmarovice. Tento krok je v souladu s dlouhodobou strategií společnosti provozovat v budoucnu pouze omezený počet modernizovaných uhelných elektráren a zároveň umožní rychlé ukončení šetření vedeného od roku 2009 s Evropskou komisí. V rámci tzv. narovnání (anglicky settlement) se ČEZ zavázal prodat jednu ze svých uhelných elektráren. S výjimkou elektrárny Počerady (1000 MW) se jedná o uhelné zdroje o instalovaném výkonu zhruba 800 MW.

Elektrárny Počerady a Chvaletice nabízí ČEZ k prodeji také kvůli nejistým dodávkám uhlí od roku 2013. Zatím totiž nedošlo k dohodě s dodavatelem paliva, společností Czech Coal. U těchto elektráren je již v současné době nashromážděna dokumentace pro předinvestiční prověrky případných zájemců. Obdobný proces byl zahájen i u dalších zdrojů, elektráren Tisová, Mělník 3 a Dětmarovice.

ČEZ se v rámci settlementu zavázal prodat jednu ze zmíněných elektráren, není však vyloučeno, že by z obchodních a strategických důvodů nakonec nemohl přijmout nabídky na prodej více zdrojů, pokud budou zajímavé. ČEZ očekává, že mu tato transakce přinese zhodnocení větší, než kdyby příslušnou elektrárnu dále provozoval ve svém portfoliu. Takto uvolněné kapitálové zdroje bude moci zároveň směřovat do nových strategických priorit společnosti, jako je rozvoj jaderné energetiky a obnovitelných zdrojů.

V dříve přijaté strategii rozvoje portfolia výrobních zdrojů se ČEZ rozhodl v České republice podstatně investovat pouze do rekonstrukce pánevních elektráren, pro které má zajištěné uhlí z vlastních zdrojů a u nichž tudíž nehrozí riziko komerčních sporů o dodávky uhlí. Jedná se o elektrárny Ledvice, Tušimice a Prunéřov. Ty ČEZ modernizuje tak, aby splnily veškeré ekologické normy, tedy aby se oproti současnému stavu podstatně zvýšila jejich účinnost a snížily emise CO2 a byly tedy schopné provozu další desítky let. První komplexní obnova již byla na začátku června tohoto roku ukončena v elektrárně v Tušimicích.

Barbora Půlpánová, mluvčí ČEZ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…