ČEZ získal povolení k dalšímu provozu Temelína

25.09.2020 10:53

Společnost ČEZ dostala od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) povolení k dalšímu provozu prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín. Povolení je vázáno na pravidelné desetileté cykly, při kterých české jaderné elektrárny musí prokázat, že plní všechny podmínky související s jejich bezpečným provozem. Jen předávaná dokumentace přitom obsáhla 162 tisíc stran odborných dokumentů.

ČEZ získal povolení k dalšímu provozu Temelína
Foto: Jan Luxík
Popisek: Jaderná elektrárna Temelín

Přestože Temelín stále patří mezi nejnovější jaderné elektrárny v Evropě a teprve na konci roku oslaví dvacet let od prvního připojení k přenosové síti, nebylo periodické hodnocení formalitou. Na obnově povolení k provozu prvního bloku pracoval už od konce roku 2018 tým expertů. Státnímu úřadu museli dodat mimo jiné dvacet takzvaných průkazů. V praxi šlo vždy o rozsáhlý balík dokumentace, posudků, plánů a analýz. Odborníci je předávali především zabezpečenou elektronickou formou, v opačném případě by tiskárnami prošlo přes 162 000 papírů o váze malého sportovního auta.

„Na dokumentaci i fyzických kontrolách pracovaly řádově desítky expertů ČEZ a výsledkem je velmi detailní přehled, který je důležitý pro jaderný dozor, ale i pro nás a naše plány,“ vysvětluje ředitel elektrárny Temelín Jan Kruml.

Vydání povolení spojil Státní úřad pro jadernou bezpečnost s řadou podmínek. Obecně platí, že provoz je možný jen tehdy, kdy nejvyšší prioritou je vždy bezpečnost zařízení.

„Získání povolení neznamená, že máme hotovo a usneme na vavřínech. Čeká nás ještě temelínský druhý blok. Stále si musíme být jistí stavem technologie, se kterou pracujeme,“ říká ředitel divize jaderná energetika a člen představenstva ČEZ Bohdan Zronek.

Zatímco v případě prvního temelínského bloku, který byl poprvé připojen k přenosové síti v 21. prosince 2000 už začínají platit nově vydané podmínky, ČEZ začal pracovat na stejném procesu pro druhou výrobní jednotku. Ta byla spuštěna o dva roky později.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 10,6 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…