ČEZ zvýší kontroly vstupu do Temelína

14.12.2016 7:33

Nový rentgenový skener rozšíří od nového roku kontroly na vstupu do Jaderné elektrárny Temelín. Už nyní je jejich úroveň velmi vysoká, srovnatelná například se vstupem do věznic. Nové zařízení bude určené pro kontrolu nepřehledných zavazadel. Jen v Temelíně společnost ČEZ investice vyšla na 700 tisíc korun.

ČEZ zvýší kontroly vstupu do Temelína
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Detektor kovů pro osoby, detektor kovů na vnášené předměty, turnikety, kontroly na alkohol nebo skeny geometrie ruky. Nad vším dohlíží kamery a všudypřítomná ochranka. A když už se turniket otevře, následuje radiační kontrola. Takový je vstup do největší české elektrárny. ČEZ ho navíc od nového roku ještě posílí.

„Je to i reakce na dění kolem nás. Bezprostředně elektrárně žádné nebezpečí nehrozí, ale nic nelze podcenit, zvláště ne ochranu jaderných elektráren. Nové kontroly nám navíc zajistí i rychlejší a plynulejší průchody,“ vysvětlil význam investice Roman Havlín, ředitel Bezpečnosti elektráren ČEZ.

Bezpečnostní novinka bude určena především pro kontrolu nepřehledných zavazadel. Pokud první rentgen nevyloučí přítomnost nepovolených předmětů, následuje podrobnější kontrola. Někteří zaměstnanci totiž při průchodu kontrolními rámy byli opakovaně zachyceni. Kovové předměty se podařilo najít až na čtvrtý nebo pátý pokus. „To samozřejmě váže pracovníky ostrahy a zdržuje další lidi, kteří čekají na „odbavení“. Takto stačí první upozornění a pracovník jde stranou rovnou do nového rentgenu a ostatním uvolňuje místo,“ doplnil Julius Sabó, vedoucí Fyzické ochrany obou jaderných elektráren.

Do konce roku bude zařízení ve zkušebním provozu a od 1. ledna ho pak temelínská ochranka začne využívat naostro.

Už v základním stupni patří obě české jaderné elektrárny mezi nejpřísněji střežené objekty v České republice. K dispozici mají řadu fyzických bariér, jsou nastavena organizační opatření a na ochraně elektrárny se podílí hned několik subjektů včetně bezpečnostních složek státu. Například armáda i policie si ve spolupráci s ČEZ ochranu elektrárny pravidelně procvičují. Od březnových útoků v Bruselu navíc drží zvýšený stupeň ochrany.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. V současnosti je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice. Svojí bezpečnou a bezemisní produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2015 vyrobila 14,23 miliard kWh elektrické energie. Jižní Čechy by s elektřinou z Temelína vydržely téměř 4,5 roku, českým domácnostem by stačila na celý rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…