ČHMÚ: Index kvality ovzduší lépe reflektuje účinky na zdraví

09.03.2020 15:01

Český hydrometeorologický ústav vydal v listopadu (2019) tiskovou zprávu, která ohlašovala změnu prezentování dat o kvalitě ovzduší na svých webových stránkách, především jiný zápis indexu kvality ovzduší. V úvodu zprávy bylo vysvětleno, proč se tento index mění. Hlavním záměrem je zpřesnění účinků a dopadů na zdraví obyvatel.

ČHMÚ: Index kvality ovzduší lépe reflektuje účinky na zdraví
Foto: ČHMÚ
Popisek: ČHMÚ

Nový index kvality ovzduší byl navržen Úsekem kvality ovzduší ČHMÚ ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem.

„Cílem bylo vytvořit jednoduchý a srozumitelný ukazatel, který komplexně charakterizuje kvalitu ovzduší s ohledem na zdravotně podložená doporučení Světové zdravotnické organizace,“ upřesňuje Václav Novák, vedoucí ISKO ČHMÚ.

Hlavní výhodou nového indexu je základní trojstupňové barevné rozdělení indexu včetně uvedení konkrétních rad a doporučení Státního zdravotního ústavu k zajištění ochrany lidského zdraví.

Výpočet indexu je nově založen na současném vyhodnocení 3hodinových klouzavých koncentrací oxidu siřičitého (SO2), oxidu dusičitého (NO2) a suspendovaných částic (PM10). V letním období (1. 4.–30. 9.) se navíc hodnotí i 3hodinové klouzavé koncentrace přízemního ozonu (O3). 3hodinový klouzavý průměr dle doporučení Státního zdravotního ústavu lépe vystihuje potenciální dopad znečištěného ovzduší na zdraví obyvatel.

„Tříhodinový klouzavý průměr zároveň lépe vystihuje stav a možný vývoj situace. Není tolik závislý na okamžitých krátkodobých výkyvech měřených hodnot a umožňuje v určité míře i predikci. Je nutno ho chápat vždy jako doplnění respektive interpretaci zveřejňovaných krátkodobých hodinových hmotnostních koncentrací,“ vysvětluje Bohumil Kotlík, Centrum zdraví a životního prostředí, Státní zdravotní ústav.

Po vydání tiskové zprávy o změně přišlo velmi mnoho negativních zpráv, že ČHMÚ zatajuje data a nezveřejňuje hodinové koncentrace. Jak bylo uvedeno již v původní tiskové zprávě, hodinové koncentrace nejsou záměrně skryty, i nadále jsou k dispozici pod záložkou „Aktuální hodinový přehled“.

Aktuální hodinový přehled najdete ZDE. Doporučení SZÚ ke snížení expozice znečišťujícím látkám a ochraně zdraví najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…