ČHMÚ: Observatoř Tušimice zahájila zkušební měření mikrovlnným radiometrem

14.08.2019 18:37

Dne 6. srpna 2019 v dopoledních hodinách byl na Observatoři Tušimice spuštěn třítýdenní testovací provoz mikrovlnného radiometru MTP-5.

ČHMÚ: Observatoř Tušimice zahájila zkušební měření mikrovlnným radiometrem
Foto: ČHMÚ
Popisek: ČHMÚ

Měření probíhá ve spolupráci s firmou IFU GMBH (www.ifu-lichtenau.de), která přístroj pro tuto akci zapůjčila. MTP-5 je jednokanálový pasivní radiometr, který měří mikrovlnné záření o vlnové délce 5 mm, emitované v mezní vrstvě atmosféry do výšky 1000 m. Intenzita mikrovlnného záření se měří skenováním ve vertikální rovině v krocích elevačního úhlu od 0° do 90°. Operační software přepočítává  data o intenzitě mikrovlnného záření na vertikální profil teploty vzduchu ve velmi podrobném vertikálním rozlišení. Informace je prezentována graficky každých 5 minut a data se zaznamenávají do archivních souborů. Radiometr MTP-5 je navržen pro monitorování teplotního zvrstvení v mezní vrstvě ovzduší v reálném čase, především výskytu inverzí teploty.

Široké využití nachází při sledování rozptylu znečišťujících látek, předpovědi výskytu mlh a smogových situací a ve výzkumu specifik městského klimatu (tepelné ostrovy měst).

Přístroj  neemituje žádné záření ani hluk a díky pasivní metodě měření je bez problémů akceptovatelný i v hustě obydlených sídelních celcích.

Během tohoto testovacího měření bude na stanici prováděno srovnání teplotních profilů získaných mikrovlnným radiometrem, stožárovým měřením a radio-akustickým systémem RASS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…