ČHMÚ: Vítr až do výšky 8000 metrů měříme pomocí 3 nových radarů

11.06.2020 9:29

Český hydrometeorologický ústav instaloval tři nové radarové windprofilery. Tyto přístroje stanovují směr a rychlost větru v jednotlivých výškových hladinách.

ČHMÚ: Vítr až do výšky 8000 metrů měříme pomocí 3 nových radarů
Foto: ČHMÚ
Popisek: ČHMÚ

Měření probíhá pomocí vyhodnocení zpětného odrazu radarového paprsku vysílaného plochou anténou s fázovým posunem, která mění azimut a vertikální úhel vysílaného paprsku. Výsledkem měření jsou hodnoty směru a rychlosti v jednotlivých výškových hladinách, typicky po 100 metrech. V závislosti na okamžitých fyzikálních vlastnostech zkoumaného profilu atmosféry je zařízení schopno poskytnou údaje o větru až z výšky 8000 metrů. Výsledky měření jsou v případě lokalit Temelín a Kuchařovice využívány pro zajištění provozu jaderných elektráren Temelín a Dukovany a dále asimilovány do předpovědního modelu ALADIN.

Instalace nových windprofilerů LAP3000 od německé firmy SCINTEC probíhala v termínech listopad 2019, duben 2020 a květen 2020, a to na stanicích Temelín, Cheb a Kuchařovice. Stalo se tak v rámci projektu „Obnova sítě radarových windprofilerů ČHMÚ“, který byl spolufinancován Evropskou unií-Fondem soudržnosti v rámci Operačního programu Životní prostředí. Výsledky měření windprofilerů najdete ZDE. Data jsou rovněž zasílána do evropské sítě E-profile.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blíží se zahájení elektrifikace autobusové linky č. 137, DPP hledá jejího zhotovitele

16:08 Blíží se zahájení elektrifikace autobusové linky č. 137, DPP hledá jejího zhotovitele

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) dnes vypsal veřejnou zakázku na zhotovitele elektrifikace autobus…