ČHMÚ: Začínáme pro vás vytvářet krátká videa o vlivu počasí na stav vegetace

26.02.2020 20:19

Počasí, stav vegetace, půdní vláha-témata, která se promítnou do nových krátkých videoreportáží. Každý týden Vám přinášíme informace z oblasti meteorologie, stavu vody v podzemí i v řekách, případně množství sněhu a vody v něm na horách (HAMR).

ČHMÚ: Začínáme pro vás vytvářet krátká videa o vlivu počasí na stav vegetace
Foto: ČHMÚ
Popisek: ČHMÚ

Všechny tyto oblasti mají významný vliv na stav vegetace, která trpí nejen klimatickou změnou narůstajících teplot a špatného stavu ovzduší, ale především nedostatkem vláhy v půdě. Naše videa budou tedy pomocí infografiky přinášet hodnocení aktuálního stavu.

První díl začíná již koncem února a důvodem je nezvykle teplé počasí, které nám předčasně probouzí přírodu, potažmo vegetaci.

„Na většině území již kvete líska a pomalu se přidává i olše. Oba druhy kvetou před olistěním a patří mezi velmi významné pylové alergeny. Kvetou již při vícedenním zvýšení teploty vzduchu nad 0 °C. Na části území, zejména v teplejších lokalitách, začínají kvést sněženky. V Praze jsme zaznamenali kvetení podbělu.

V půdě byly naměřeny rekordní teploty a na části území se dosud vyskytují nepříznivé vláhové podmínky,“ popisuje Martin Možný, vedoucí biometeorologických aplikací.

Infografika a hodnocení aktuálního stavu

Start vegetační sezóny významně ovlivňují sumy průměrných denních teplot nad 5 °C. Díky velmi teplé zimě se již vyskytovaly dny nad touto teplotou, ale zatím nesouvisle. Od začátku roku se sumy efektivních teplot pohybují nejčastěji od 20 do 30 °C, ve středních Čechách i nad 40 °C.

Teplé počasí se projevilo i v půdě. Na celém území byly registrovány nejvyšší únorové půdní teploty za posledních 50 let. V současnosti se průměrné denní půdní teploty v hloubce 10 cm pohybují mezi 4 až 6 °C na většině území. 

Celkové úhrny srážek od začátku roku byly na většině území blízké normálu, především na jižní Moravě ale byly podnormální. Vzhledem k vyšším teplotám převládaly dešťové srážky, sněhových srážek bylo velmi málo.

Vyšší teploty způsobily růst výparu a díku tomu se stále na části území vyskytují nepříznivé vláhové podmínky. Nejhorší situace je ve středních Čechách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Výroční zpráva už pouze online, symbolem té letošní je píšťalka

16:08 České dráhy: Výroční zpráva už pouze online, symbolem té letošní je píšťalka

Výroční zpráva Skupiny ČD v tištěné podobě je od letošního roku minulostí. České dráhy zveřejňují ho…