CIAR: Žebříček neřestí v České republice

16.07.2013 9:15

Podle letošního žebříčku neřestí americké agentury Bloomberg se Česká republika umístila v celkovém součtu bodů na prvním místě z 57 zemí světa. Sledováno bylo užívání alkoholu (4. místo), tabáku (9. místo) a nealkoholových drog (6. místo) a obrat sázkových her a loterií (12. místo).

CIAR: Žebříček neřestí v České republice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alkohol, ilustrační foto

Češi ročně v přepočtu na osobu vypijí 168,8 litrů alkoholických nápojů, z toho 9,8 litrů 40% destilátů, 19,4 litrů vína a 142,5 litrů piva. Spotřeba cigaret je pak 1 988 ks na každého občana v české populaci.

Nejvyšší podíl související kriminality se váže k užívání alkoholu. Ze statistiky všech trestných činů a přestupků, spáchaných pod vlivem návykové látky, je alkohol příčinou 80 % z nich.

Na zdravotní následky dlouhodobého užívání tabáku zemře v ČR každoročně cca 28 000 osob, z toho několik tisíc jako tzv. pasivní kuřáci. V důsledku škodlivého užívání alkoholu se jedná o úmrtí 6 000 osob ročně.

Společenské náklady užívání alkoholu jsou v ČR vyčísleny na nejméně 16,4 mld. Kč, užívání tabáku dokonce na 33,1 mld. Kč.

Z těchto čísel vyplývá, že v české společnosti je trvale přítomna vysoká míra poptávky po zdrojích tzv. rychlých odměn, které přinášejí svým uživatelům dočasné uspokojení, a že stát či obce v roli autority stojí před složitým tématem, jak tyto data ovlivnit. Z historie i současné praxe některých zemí je však jasné, že zákazy a nařízení ve společnosti nefungují, eliminují daňové výnosy a přinášejí značná rizika vzniku černého trhu. Jako účinné se ukazují regulace trhu a reklamy, ovlivnění ekonomickými mechanismy, modifikace produktů a distribučních kanálů přenosem výzkumu a vzdělávání veřejnosti. 

PhDr. Petr Verosta z Českého institutu pro výzkum závislostí (CIAR)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…