CIIRC ČVUT odstartoval se začátkem školního roku tři významné aktivity

05.09.2017 20:02

V pondělí 4. září 2017 odstartovaly na Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) ČVUT v Praze za účasti téměř dvou set hostů hned tři významné aktivity.

CIIRC ČVUT odstartoval se začátkem školního roku tři významné aktivity
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Ve spolupráci se zakládajícími partnery bylo slavnostním podpisem memoranda založeno Národní centrum Průmyslu 4.0 (NCP 4.0), které má za cíl šíření osvěty o Průmyslu 4.0 a rozvíjení úzké spolupráce akademické a průmyslové sféry. Dále byl na CIIRC ČVUT představen Testbed pro Průmysl 4.0 jakožto nové výzkumné a experimentální pracoviště pro testování inovativních řešení a procesů pro tzv. chytré továrny. A v neposlední řadě zahájil CIIRC ČVUT ve spolupráci s VUT Brno a předními německými výzkumnými organizacemi DFKI a ZeMA prestižní evropský projekt RICAIP rozvíjející zcela nový koncept pokročilé průmyslové výroby.

Hlavními zakládajícími členy a iniciátory vzniku NCP 4.0 jsou kromě ČVUT také VUT Brno, Siemens, Škoda Auto, Svaz průmyslu a dopravy ČR, Hospodářská komora ČR, Středočeské inovační centrum a Jihomoravské inovační centrum.

Rektor ČVUT prof. Petr Konvalinka při této příležitosti uvedl: „Založení Národního centra Průmyslu 4.0 je dalším významným krokem k naplňování poslání Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT – sdružovat výzkumný potenciál vysokých škol a průmyslu k naplňování potřeb českého hospodářství.“

Cílem založení Centra, jehož rozšíření se plánuje i na brněnské VUT, je přispívat k zavádění principů Průmyslu 4.0 v České republice, obzvláště do malých a středních podniků. NCP 4.0 volně sdružuje akademické a výzkumné instituce s průmyslovými firmami a profesními organizacemi. Zaměří se na sdílení informací o technologických řešeních a dopadu technologického pokroku na společnost, bude organizovat semináře, konference a workshopy popularizačního i vědecky zaměřeného charakteru. NCP4.0 bude též poskytovat stanoviska k zásadním technologickým, výzkumným a organizačním záležitostem týkajícím se oblasti Průmyslu 4.0 v ČR.

NCP 4.0 je přirozeně navázáno na projekty realizované v Testbedu pro Průmysl 4.0, který vzniká také na půdě CIIRC ČVUT a jehož první fáze byla dnes představena. Testbed představuje naprosto unikátní koncept zkušební výrobní linky, která díky variabilitě strojů, robotů a softwarových nástrojů včetně kombinace rozšířené i virtuální reality umožní testovat postupy Průmyslu 4.0 před jejich zavedením do reálné průmyslové výroby. Testbed bude postupně vybavován moderními technologiemi, které se blíží hranici současných technologických možností, a po plném dokončení se tak stane prvním svého druhu v Evropě.

Jak připouští Jiří Drbout, vedoucí Plánování značky, Výroba a logistika ŠKODA AUTO a.s.: “Výroba ŠKODA AUTO je nyní více než kdykoliv předtím intenzivně konfrontována s novými, především digitálními technologiemi. Vybudovat a řídit inteligentní továrnu neznamená používat pouze nejnovější stroje. Stále významnější roli hraje software, schopnost pracovat s informacemi a vytvářet nové obchodní příležitosti. Hledat inspiraci doma i v zahraničí, nebát se inovovat a reálně transformovat své podnikání,“ a uvádí, proč se největší česká automobilka do NCP4.0 i Testbedu zapojila mezi prvními: „Národní centrum Průmyslu 4.0 a Testbed pro Průmysl 4.0 představují pro ŠKODA AUTO otevřenou platformu pro sdílení znalostí a zkušeností s akademickými a komerčními partnery, přenos poznatků a inovací z vědeckého výzkumu do praxe, základnu inovačních projektů určených pro průmyslovou aplikaci.“

Jeho slova potvrzuje i Eduard Palíšek, generální ředitel skupiny Siemens Česká republika: „Ekonomická prosperita České republiky je založena na průmyslu; jeho konkurenceschopnost závisí na inovacích, efektivitě a schopnosti reagovat na nastupující trend digitalizace. Jsem přesvědčen, že Národní centrum pro Průmysl 4.0 i dnes otevřený Testbed výrazně přispějí k tomu, aby měly české průmyslové firmy k dispozici nejnovější poznatky z této oblasti a mohly je co nejrychleji využít v praxi. Společnost Siemens je připravena i prostřednictvím těchto organizací poskytnout podnikům, které chtějí objevit svět digitalizace, tu nejlepší podporu.”

A konečně tento den CIIRC ČVUT představil jako hlavní koordinátor spolu s partnerskými organizacemi, českým CEITEC VUT v Brně a německými DFKI a ZeMA, projekt nového nadnárodního centra RICAIP, který má za cíl funkčně propojit testbedy v ČR a Německu a položit základy vůbec první evropské výzkumné infrastruktury v oblasti pokročilé distribuované výroby.

"Dnes jsme na půdě CIIRC ČVUT svědky úspěšného naplňování vládních iniciativ Průmyslu 4.0 na

obou stranách naší společné hranice. Úzká česko-německá spolupráce na hybridních týmech robotů a pracovníků ve výrobě, které spolupracují ruku v ruce, posiluje evropský průmysl a má významný dopad na evropské hospodářství a společnost," řekl profesor Wolfgang Wahlster, ředitel DFKI, (Německo), hlavní akademický otec koncepce Industrie 4.0 po své přednášce na téma "Aktuální vývoj a nové trendy v Průmyslu 4.0".

„Slavnostní zahájení NCP 4.0, Testbedu pro Průmysl 4.0 i společných prací na RICAIP představují zásadní milník pro Průmysl 4.0 v ČR. Otevíráme zcela nové možnosti pro průmysl budoucnosti,“ shrnuje profesor Vladimír Mařík, ředitel CIIRC ČVUT, a pokračuje: „České malé a střední podniky budou mít díky této platformě otevřený přístup k technologiím a metodám a budou je moci využívat při budování „chytrých“ továren budoucnosti.“

Díky mezinárodní spolupráci ve výzkumu a vývoji budou moci podniky lépe držet krok s rozvojem vyspělých výrobních společností a aktivně se zapojovat do dodavatelsko-odběratelských řetězců globálních výrobců, či se prosazovat s inovativními produkty u koncových zákazníků.

Hlavními zakládajícími partnery Národního centra Průmyslu 4.0 jsou:

a) Akademičtí hlavní zakládající partneři:

- České vysoké učení technické v Praze

- Vysoké učení technické v Brně

b) Průmysloví hlavní zakládající partneři:

- Siemens, s.r.o.

- ŠKODA AUTO a.s.

c) Hlavní zakládající partneři z řad institucí a sdružení:

- Hospodářská komora České republiky

- Jihomoravské inovační centrum

- Středočeské inovační centrum

- Svaz průmyslu a dopravy České republiky

Zakládajícími partnery Centra jsou:

- ABRA Software a.s.

- DEL a.s.

- Festo, s.r.o.

- KUKA Roboter CEE GmbH, organizační složka

- SAP ČR, spol. s r.o.

- SIDAT spol. s r.o.

- Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…