ČLFA: Evropský leasing loni vzrostl o 1,9 % na 221 mld. eur

24.03.2014 12:05

Objem evropského leasingu loni dosáhl 221 miliardy eur, což představuje meziroční růst o 1,9 %. V předběžných výsledcích za rok 2013 o tom informovala organizace Leaseurope, která zastřešuje evropské leasingové společnosti.

ČLFA: Evropský leasing loni vzrostl o 1,9 % na 221 mld. eur
Foto: red
Popisek: Česká leasingová a finanční asociace

Podle Leaseurope loni vzrostl leasing dopravních prostředků, a to o 5,2 %, leasing strojů a zařízení naopak poklesl o 1 % a leasing nemovitostí o 13 %. Údaje vycházejí ze souhrnu pořizovacích cen financovaných věcí bez DPH.

Celková hodnota pohledávek z uzavřených leasingových smluv činila v Evropě na konci minulého roku 574 miliard eur, a to značí meziroční snížení o 2 %. Největším leasingovým trhem na našem kontinentu loni byla Velká Británie (s objemem obchodů 47,4 miliardy eur), následovaly Německo (47,3 miliardy eur), Francie (28,7 miliardy eur) a Itálie (14,3 miliardy eur). Podíl České republiky na evropském leasingovém trhu v roce 2013 činil 0,7 %. I tak šlo o druhý nejvyšší podíl v regionu střední a východní Evropy, a to po Polsku.

Odborníci hodnotí loňské výsledky pozitivně. „Je patrné, že evropský leasing je na vzestupu. Za pozornost stojí například výsledky v jihoevropských zemích, které se ještě nedávno potýkaly s vážnými finančními problémy, například ve Španělsku nebo Portugalsku. Leasingové sektory obou těchto zemí rostly. Prakticky v celé Evropě došlo k výraznému zlepšení ve druhé polovině roku, a to zejména v oblasti leasingu strojů a zařízení. To naznačuje zvyšující se optimismus evropských firem. Připočteme-li k tomu příznivé hospodářské výhledy, můžeme očekávat, že rok 2014 přinese ještě vyšší poptávku po investicích, což se přímo odrazí i ve výkonu jednotlivých ekonomik,“ říká Jiřina Tapšíková, předsedkyně představenstva České leasingové a finanční asociace (ČLFA), která v Radě Leaseurope, řídícím orgánu této evropské federace, zastupuje asociace ze  střední a východní Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy spustily novou kampaň na ekologické cestování vlakem

7:23 České dráhy spustily novou kampaň na ekologické cestování vlakem

Víte, jak ušetřit 44,68 kg CO2? Stačí si pro cestu mezi Prahou a Ostravou vybrat vlak místo automobi…