ČMKB: Bilanční zpráva z Energetické burzy za uplynulý rok

11.01.2024 9:12 | Tisková zpráva

Na energetickém trhu Českomoravské komoditní burzy Kladno (ČMKB) byl v roce 2023 uzavřen rekordní počet 10 392 kontraktů na dodávku 5,93 milionu megawatthodin (MWh) elektřiny a zemního plynu pro konečné odběratele ve finančním objemu 13,9 miliardy korun. Objem obchodů v megawatthodinách vzrostl oproti roku 2022 o 40 procent.

ČMKB: Bilanční zpráva z Energetické burzy za uplynulý rok
Foto: cmkbk.cz
Popisek: Českomoravská komoditní burza Kladno - logo

Odběratelé, kterým byla nařízením vlády garantována na rok 2023 maximální výše cen elektřiny a zemního plynu, nakoupili na ČMKB energie v drtivé většině až v závěru roku 2022 na bázi spotových cen roku 2023. Protože na spotovém (denním) trhu byly v průběhu roku 2023 ceny nižší, než byla cena zastropovaná, odběratelé díky realizaci tohoto způsobu nákupu energií platili nižší ceny a státní rozpočet ušetřil na kompenzacích dodavatelům energií.

„Obchodování na energetické burze ČMKB v roce 2023 probíhalo oproti krizovému roku 2022 
ve standardním režimu, obchody byly uzavírány v průběhu celého roku. Odběratelé ale počátkem roku vyčkávali na pokles cen a kontraktace a objemy obchodů v jarních měsících byly poměrně malé. Většina kontraktů byla uzavřena v letních měsících od června do srpna, standardem obchodování byly roční kontrakty na rok 2024. Na burzu se stále častěji obracejí organizace, které dříve nakupovaly klasickou veřejnou zakázkou nebo nějakou jinou formou výběrového řízení a počet kontraktů na konci roku prolomil magickou hranici 10 tisíc,“ uvedl ředitel úseku burzovních obchodů ČMKB Tomáš Vlček.

Obchody s dodávkou zemního plynu dosáhly v loňském roce objemu 3,35 milionu MWh, obchody s dodávkou silové elektřiny 2,58 milionu MWh. Ve finančním vyjádření připadalo 
na zemní plyn 4,8 miliardy korun a na elektřinu 9,1 miliardy korun. Na počátku roku ceny ročních kontraktů s dodávkou elektřiny na rok 2024 začínaly nad hladinou 4 tisíce korun 
za megawatthodinu. Cenový průměr červnových obchodů se dostal pod 3500 CZK/MWh 
a na konci roku dokonce atakoval 3000 korun za MWh. Ceny plynu z lednové hladiny nad 2 tisíci korun za megawatthodinu v březnu rychle klesly pod 1400 CZK/MWh a po letním růstu nad úroveň 1500 korun za MWh zakončily rok atakem na hranici 1200 CZK/MWh.

Na rok 2024 využily energetického trhu ČMKB k nákupu energií vedle téměř všech ministerstev a krajů také stovky měst a obcí a tisíce jimi zřizovaných organizací nebo soukromých firem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…