ČMKB zobchodovala v minulém roce rekordní počet megawatthodin

13.01.2020 10:31

Rok 2019 byl pro energetický trh Českomoravské komoditní burzy Kladno (ČMKB) znovu rekordní. Stále rostoucí zájem o kontraktaci dodávek elektřiny a plynu pro konečné odběratele na burze se projevil nárůstem roční bilance na 7,7 milionu megawatthodin (MWh). Burza tím úspěšně završila 10 let fungování trhu, který v roce 2009 „na zelené louce“ vytvořila a nabídla odběratelům a dodavatelům energií.

ČMKB zobchodovala v minulém roce rekordní počet megawatthodin
Foto: cmkbk.cz
Popisek: Českomoravská komoditní burza Kladno - logo

Impozantní jsou také kumulované obchodní objemy – od otevření tohoto trhu zde bylo uzavřeno téměř 59 tisíc kontraktů v objemu přesahujícím 50 milionů MWh (ve finančním vyjádření téměř 40 miliard korun).

V roce 2019 bylo v 7311 kontraktech zobchodováno 7,696 milionu MWh, což znamená meziroční nárůst bilance o 16,2 procenta. Z celkového objemu tvořily dodávky zemního plynu 58 procent (4,428 milionu MWh), dodávky silové elektřiny 42 procent (3,268 milionu MWh). Ve finančním vyjádření vzrostla celková roční bilance o 10,6 procenta na 6,92 miliardy Kč.

„Energetický trh ČMKB je po deseti letech fungování ve špičkové kondici. Obchodní bilance byla po velmi úspěšném roce 2018 znovu rekordní. Výsledek vypovídá o významu tohoto trhu pro veřejnou a státní správu i firemní sektor, tedy odběratele, ale i pro dodavatele energií v celé České republice,“ uvedl předseda burzovní komory ČMKB Pavel Štorkán.

V posledních dvou letech je zřejmý rostoucí podíl víceletých kontraktů na celkové roční bilanci, což svědčí o snaze některých odběratelů fixovat si cenu energií na delší časové období. Zatímco v roce 2018 se víceleté kontrakty podílely na celkové bilanci 31 procenty, v roce 2019 byl tento podíl 51 procent.

Rekordní byla v roce 2019 také bilance účastníků energetického trhu. Počet registrovaných účastníků obchodování stoupl meziročně o 3 procenta na 6458 subjektů. Vedle firemního sektoru (průmyslové firmy, dopravní podniky, teplárny, vodárny, zemědělské společnosti apod.) zde dlouhodobě nakupují energie všechna ministerstva, téměř všechny kraje, státní úřady a organizace, akademická sféra a stovky měst a obcí.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…