ČMKBK: Cena elektřiny vzrostla, plyn zlevnil

29.08.2016 12:18

Na Českomoravské komoditní burze Kladno bylo ve 34. týdnu uzavřeno 58 kontraktů na dodávku 13 tisíc MWh elektřiny a zemního plynu pro konečné odběratele za 8 milionů korun. Cena elektřiny šla ve 34. týdnu vzhůru, cena plynu zaznamenala pokles.

ČMKBK: Cena elektřiny vzrostla, plyn zlevnil
Foto: cmkbk.cz
Popisek: Českomoravská komoditní burza Kladno - logo

Roční kontrakt silové elektřiny zdražil proti předchozímu týdnu v nízkém napětí o 4,9 procenta s uzavíracím kurzem 764 Kč/MWh, ve vysokém napětí o 0,8 procenta na konečných 794 Kč/MWh. Cena ročního kontraktu plynu klesla v maloodběru o 2,9 procenta na 430 Kč/MWh, ve velkoodběru o 2,3 procenta s uzavíracím kurzem 428 Kč/MWh.

Úspěšný nákup elektřiny a plynu na Českomoravské komoditní burze Kladno prezentoval koncem srpna Liberec, jemuž náklady na energie klesnou v příštím roce o 9 milionů korun.

„Na komoditní burze je už ze samého principu, a s ohledem na transparentnost a mnohaletou existenci burzovního trhu, zajištěn obchod za objektivně nejlepší možnou cenu na trhu v daném čase. To u jiné formy veřejné zakázky, a to ani s využitím elektronické aukce, při nejlepší vůli není možné zaručit. Veřejný zadavatel nemusí při nákupu na burze vytvářet zadávací dokumentaci k veřejné zakázce, celý proces probíhá jednoduše a oproti běžnému postupu ve zkrácených lhůtách v rámci burzovních pravidel a uzancí, de facto jen vyplněním parametrů a podmínek poptávky zadavatele do standardizovaných formulářů,“ uvedl k nákupu Liberce náměstek primátora Tomáš Kysela.

Českomoravská komoditní burza Kladno vznikla v roce 1995 dle zákona č. 229/1992 Sb., o komoditních burzách a na základě státních povolení udělených Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem zemědělství. Obchodování s energiemi organizuje ČMKBK v samostatné sekci Energetická burza od roku 2002, která je tak první energetickou burzou v České republice a největším energetickým burzovním trhem s dodávkami energií ve střední Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…