ČMKBK: Kladenská burza realizuje přes 90 procent burzovních obchodů s dodávkami energií v ČR

11.05.2016 18:56

Trh ČMKBK využívají k nákupu energií vedle několika stovek firem také všechna ministerstva, většina krajů, města a obce i veřejnoprávní média

ČMKBK: Kladenská burza realizuje přes 90 procent burzovních obchodů s dodávkami energií v ČR
Foto: cmkbk.cz
Popisek: Českomoravská komoditní burza Kladno - logo

Na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKBK) nakoupila energie na letošní rok vedle stovek firem i všechna ministerstva, většina státních úřadů, krajů, stovky měst a obcí, ale i další významné instituce, např. Akademie věd, většina vysokých škol nebo třeba Česká televize. Na trhu ČMKBK je soustředěno nejvíce konečných odběratelů i nejvíce dodavatelů ze všech organizovaných trhů v České republice. Konkrétně zde k 31. 12. 2015 bylo registrováno 5 326 odběratelů; protistranu jim tvořilo 14 dodavatelů energií, kteří reprezentují 90procentní podíl na trhu s dodávkami elektřiny a plynu v České republice.

Celkově se loni na energetickém trhu ČMKBK soustředilo více než 92 procent všech burzovních obchodů s fyzickými dodávkami energií v ČR, Českomoravská komoditní burza je centrálním tržním místem pro tento druh komodit, fakticky každý den si může odběratel přijít na tento trh nakoupit. „Důvody, proč odběratelé nakupují na tomto místě, se dají shrnout do tří kategorií: nejnižší cena v důsledku silně soutěžního prostředí, úspora na transakčních nákladech a jistota dodržení závazků smluvní protistranou,“ vysvětluje předseda burzovní komory ČMKBK Pavel Štorkán.

Kdo na burze nakupuje

Státní správa, tedy zejména ministerstva, nenakupují na ČMKBK energie jen pro své objekty, ale nakupují centrálně pro celý jimi řízený resort. Elektřinu a plyn nakoupené na ČMKBK využívají například všechny požární stanice, policejní služebny, ale i věznice v České republice. Elektřina pořízená na kladenské burze osvětluje všechny soudy a státní zastupitelství, finanční úřady či úřady práce. Dodávky energií udržují v chodu přístroje ve všech státních a většině krajských nemocnic v zemi, ale také třeba osvětlují všechny veřejně přístupné jeskyně v ČR. Obdobně na ČMKBK nakupuje veřejná správa. Dodávky energií z burzy zajišťují noční osvětlení či provoz semaforů ve většině velkých měst, svítí a topí ve školách po celé zemi. I vysílání veřejnoprávních médií, jako je například Česká televize, umožňuje energie nakoupená na Českomoravské komoditní burze Kladno.

Z hlediska struktury účastníků obchodování představuje nejpestřejší skupinu firemní sektor, reprezentovaný např. členy Svazu českých a moravských výrobních družstev, Asociace českých nábytkářů, ČESMAD, Zemědělského svazu, Elektrotechnické asociace atd., většinu ale tvoří veřejní zadavatelé. V mnohém vypovídající je jejich přehled podle oboru činnosti. Největší podíl tvoří školy a školská zařízení, představující 2 912 subjektů, následované úřady všech stupňů (889 subjektů). Zařízení sociálních služeb reprezentuje 528 subjektů, kulturní zařízení 404 subjektů a sportovní a rekreační zařízení celkem 105 účastníků obchodování. Na ČMKBK rovněž energie pořizuje 219 nemocnic a dalších zdravotnických zařízení (polikliniky, léčebny, lázně, záchranné služby krajů, síť zdravotních ústavů a hygienických stanic atd.).

Soustředění poptávky na jednom burzovním trhu: výhoda pro zákazníky

I pokud veřejní zadavatelé nakupovali na jiných trzích, prezentovaných jako burzovní, nebyly pro ně výsledky nákupu srovnatelné s energetickým trhem ČMKBK. Problémem většiny komoditních burz v ČR je totiž malá likvidita. Pokud se na burzovním trhu neobchoduje kontinuálně, neplní své funkce: počet obchodujících je nízký, generovaná cena vyšší a někdy ani nemohou být plněna pravidla zákona o komoditních burzách. Oproti několika obchodům na těchto malých trzích bylo na energetickém trhu ČMKBK jen za loňský rok uzavřeno 6 814 kontraktů na dodávku 6,3 milionu megawatthodin elektřiny a zemního plynu v hodnotě 4,4 miliardy korun. Z hlediska počtu kontraktů to v průměru představuje 27 kontraktů na jeden obchodní den, což znamená obchodování v kontinuálním režimu ve všech pracovních dnech s permanentní tvorbou tržní ceny.

Veřejným zadavatelem, který po nákupu energií na trhu ČMKBK následně vyzkoušel jinou komoditní burzu (v tomto případě burzu PXE), ale poté se vrátil zpět k nákupu na ČMKBK, je třeba Český úřad zeměměřičský a katastrální.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Ornitolog v Temelíně kroužkoval ptáčky

13:04 ČEZ: Ornitolog v Temelíně kroužkoval ptáčky

S maximální opatrností okroužkoval odborník z Jihočeského ornitologického klubu čtrnáct ptáčků v těs…