ČMSS dosáhla nového rekordního tržního podílu v poskytnutých úvěrech

31.01.2014 14:09

V roce 2013 Českomoravská stavební spořitelna znovu potvrdila své vedoucí postavení na trhu stavebního spoření a upevnila i svou pozici významného poskytovatele finančních služeb.

ČMSS dosáhla nového rekordního tržního podílu v poskytnutých úvěrech
Foto: red
Popisek: Českomoravská stavební spořitelna

  • Dvouciferný procentní nárůst stavebního spoření v cílových částkách
  • Rekordní tržní podíl v úvěrech
  • Očekávaný růst trhu stavebního spoření v roce 2014

V nových smlouvách zaznamenala ČMSS dvouciferný procentní nárůst

„Po těžkých letech zažívá stavební spoření renesanci, trh stavebního spoření roste a naše výsledky to jen potvrzují, v cílových částkách dosahujeme rekordního růstu,“ konstatuje Manfred Koller, místopředseda představenstva ČMSS.

Za dvanáct měsíců roku 2013 uzavřela ČMSS, lídr trhu, nové smlouvy o stavebním spoření v objemu 87,3 miliardy korun. Meziroční nárůst v cílových částkách tedy činil 23 %. Celkově uzavřela Českomoravská stavební spořitelna 198 405 nových smluv včetně zvýšení cílové částky u smluv stávajících. Podle kvalifikovaných odhadů dosáhla v roce 2013 ČMSS v počtu uzavřených smluv tržního podílu 32,5 procent a v celkové cílové částce uzavřených smluv tržního podílu 42 procent.

Trh stavebního spoření poroste

Důvodem předpokládaného růstu je skutečnost, že stavební spoření stále nabízí jednu z nejlepších forem spoření a to zejména v době nízkých úroků na spořicích účtech. Zároveň si klient vytváří nárok na získání výhodného úvěru na bydlení. Systém také začíná těžit ze stability podmínek po několik let trvajících diskuzích o podmínkách stavebního spoření.

 „Předpokládám, že v následujícím roce dojde k výraznému oživení jak v úvěrových obchodech, tak i v uzavírání spořicích smluv,“ konstatoval Vladimír Staňura, předseda představenstva ČMSS.

Trhu stavebního spoření opět dominovaly úvěry od Lišky

Podle kvalifikovaných odhadů tržní podíl ČMSS v objemu financování bydlení za rok 2013 dosáhl téměř 61 procent. Vysoký, rekordní tržní podíl za předchozí rok tak dokázala ČMSS ještě zvýšit o jeden procentní bod. Během dvanácti měsíců roku 2013 poskytla ČMSS svým klientům na bytové potřeby 34 667 překlenovacích úvěrů a úvěrů ze stavebního spoření v celkovém objemu 25 miliard korun.

Rok 2013 nebyl pro úvěrový obchod stavebních spořitelen jednoduchý vlivem nízkých úrokových sazeb hypoték. Přesto dochází k růstu, stoupá poptávka po malých úvěrech na rekonstrukce a modernizace bytů a domů, velký důraz je nyní kladen na úspory energií.

V roce 2013 slavila Liška 20 let své úspěšné existence na trhu

Ve financování bydlení je ČMSS dlouhodobě nejvýznamnějším hráčem na českém trhu. Od vstupu na český trh do konce roku 2013 si právě do ČMSS lidé přišli pro více než 955 000 překlenovacích úvěrů a úvěrů ze stavebního spoření v objemu 319 miliard korun. Největší díl z celkového počtu poskytnutých úvěrů, tedy více než 44 % úvěrů, použili klienti na rekonstrukce a modernizace svých domovů. Na objemu poskytnutých úvěrů se naopak největší měrou podílely koupě bytů a rodinných domů. Na tento účel klienti vynaložili více než 118 miliard korun.

Smlouvu o stavebním spoření od Lišky včetně překlenovacího úvěru mohou zájemci vyřídit na všech místech obchodní sítě ČMSS. Jejím základem a nosným pilířem je 2200 zkušených finančních poradců ČMSS, kteří jsou připraveni poskytnout poradenský servis v místě a termínu dle přání a možností každého klienta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…