ČNB: Mince k 125. výročí Zemské jubilejní výstavy

15.05.2016 7:33

Česká národní banka vydává pamětní stříbrnou minci, která připomene 125 let od konání Zemské jubilejní výstavy v Praze. Mince v nominální hodnotě 200 korun JE v prodeji od 11. května 2016.

ČNB: Mince k 125. výročí Zemské jubilejní výstavy
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Do oběhu bylo vydáno 14 800 mincí, z toho 9 600 kusů ve špičkové kvalitě s leštěným polem a matovým reliéfem a 5 200 kusů v běžné kvalitě. Autorem mince je Asamat Baltaev, DiS.

Na lícní straně mince je při spodním okraji vyobrazena lanová dráha na Petřín a její schéma, uprostřed první elektrická tramvaj a vpravo rozestavěná Petřínská rozhledna. V horní části je název „ČESKÁ REPUBLIKA“ a pod ním hodnota „200 Kč“.

Na rubové straně dvousetkoruny je v pozadí Průmyslový palác, před kterým je vyobrazena vstupní brána na Zemskou jubilejní výstavu. Při horním okraji jsou letopočty „1891–2016“ a ve spodní části text „ZEMSKÁ JUBILEJNÍ VÝSTAVA“.

Nominální hodnota mince 200 Kč není totožná s prodejní cenou. Ta je obvykle vyšší a zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH. Minci lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů. Minci razila Česká mincovna v Jablonci nad Nisou.

Prvotním impulsem pro uspořádání zemské výstavy v Praze se stala obdobná akce konaná v roce 1885 v Budapešti. Byl vybrán rok 1891, na který připadlo právě sté výročí od první takovéto události v Praze a díky tomu výstava získala přívlastek „jubilejní“. Místem byla zvolena Královská obora v Bubenči. Návštěvnost převýšila dva a půl miliónu lidí.

Z více než stovky pavilónů na sebe poutal největší pozornost Průmyslový palác, který uzavíral hlavní výstavní trasu a který byl první stavbou, pro niž byly v Čechách použity montované železné konstrukce. Vstupní brána na výstaviště byla 18 metrů vysoká a byla vyzdobená znaky čtyřiceti českých měst. Jednou nejúspěšnějších atrakcí byla i Křižíkova vodní fontána, velký úspěch zaznamenala také Strojovna.

V souvislosti se zemskou výstavou došlo v roce 1891 k významnému rozvoji i v jiných částech Prahy. Zprovozněna byla Petřínská rozhledna, lanovka na Petřín a na Letnou a první elektrická dráha, která vedla také na Letnou. Velkou společenskou událostí spojenou s výstavou se stal také všesokolský slet.

Mince s motivem Zemské jubilejní výstavy je úvodní mincí z cyklu pamětních stříbrných mincí v nominální hodnotě 200 Kč, které jsou součástí emisního plánu na léta 2016 – 2020. Následovat bude koncem června mince připomínající bitvu u Hradce Králové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SZPI: Kontroly v roce 2023? 49 tisíc kontrol, uloženy pokuty přes 128 milionů

7:08 SZPI: Kontroly v roce 2023? 49 tisíc kontrol, uloženy pokuty přes 128 milionů

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2023 celkem 48 821 vstupů do pr…