ČNB: Stříbrná mince připomíná 100. výročí zahájení vydávání československých platidel

06.07.2019 17:32

Česká národní banka vydala pamětní stříbrnou pětisetkorunu, která připomíná 100. výročí první emise definitivních československých platidel, které postupně nahradily tzv. prozatímní státovky, tedy kolkované bankovky Rakousko-uherské banky. Pamětní mince je k dispozici od středy 3. července 2019.

ČNB: Stříbrná mince připomíná 100. výročí zahájení vydávání československých platidel
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Pětisetkoruna, emitovaná téměř přesně 100 let po vydání první stokorunové státovky, je ražena ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi. Celkem 16 400 mincí bude k dispozici ve dvou provedeních – 5 500 kusů v běžné kvalitě s vroubkovanou hranou a dalších 10 900 kusů ve špičkové (proof) kvalitě ve vysoce leštěném provedení, s matovaným reliéfem a hladkou hranou.

Takzvaná první emise československých státovek měla za cíl postupně nahradit rakousko-uherské bankovky okolkované v březnu 1919. Zákon o zavedení československých platidel začal platit v dubnu 1919, státovky se fyzicky dostávaly do oběhu až o několik měsíců později. Jako první byla uvedena 7. července 1919 československá státovka s nominální hodnotou 100 Kč, jejíž vzhled vytvořil Alfons Mucha. Postupně bylo přidáno dalších osm nominálních hodnot.

Na lícní straně stříbrné pětisetkoruny je motiv z rubové strany první československé stokorunové státovky vzoru 1919. Umístěn je zde také text ČESKÁ REPUBLIKA, označení nominální hodnoty mince a značka České mincovny, která mince pro ČNB vyrazila.

Na rubové straně stříbrné mince je ztvárněn opět motiv z první československé stokorunové státovky vzoru 1919, tentokrát vybraný z její lícní strany. Ve spodní části mincovního pole je ve třech řádcích umístěný text ČESKOSLOVENSKÁ PLATIDLA 1919–2019 a iniciály autora mince, medailéra Luboše Charváta.

Nominální hodnota mince 500 Kč není totožná s prodejní cenou. Ta je vyšší a zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH. Minci lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů.

Stříbrná pětisetkoruna ke 100. výročí československých platidel je posledním numismatickým počinem České národní banky k letošnímu 100. výročí trvání česko-slovenské měny. Od začátku letošního roku již byly postupně emitovány: trojice příležitostných oběžných dvacetikorun s portréty Aloise Rašína, Karla Engliše a Viléma Pospíšila (30. ledna 2019), oběžná stokoruna s přítiskem loga oslav 100. výročí (30. ledna 2019), historicky první pamětní bankovka (31. ledna 2019), zlatá mince připomínající kolkování rakousko-uherských bankovek (5. března 2019) a pamětní bimetalová mince k zavedení československé koruny jako peněžní jednotky nového státu (10. dubna 2019).

Pamětní stříbrné mince s nominální hodnotou 500 Kč vydává Česká národní banka jednou ročně. Mince s motivem československých platidel je v pořadí čtvrtou pamětní stříbrnou pětisetkorunou z emisního plánu ČNB na léta 2016–2020. Další emisí z této série bude stříbrná mince připomínající 100. výročí schválení československé ústavy a vzniku Ústavního soudu Československé republiky, která je plánována na 26. února 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…