ČNB odňala společnosti Chequepoint povolení ke směnárenské činnosti

11.06.2018 19:23

Česká národní banka rozhodla o odnětí povolení společnosti Chequepoint k činnosti směnárníka. Důvodem bylo opakované porušování zákonných povinností, které se vztahují k provádění směnárenské činnosti.

ČNB odňala společnosti Chequepoint povolení ke směnárenské činnosti
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Poslední kontrola provedená ze strany ČNB mimo jiné odhalila, že směnárna ve významném vzorku kontrolních směn řádně neposkytla předsmluvní informace nebo informace o provedené směně. Tím byla výrazně oslabena možnost, aby si zákazník na provedený směnárenský obchod stěžoval ať již přímo u dotčené směnárny či ČNB, nebo u soudu či finančního arbitra.

Vedle odnětí povolení k činnosti uložila ČNB společnosti Chequepoint pokutu ve výši 1 200 000 Kč za porušování zákona o směnárenské činnosti, zákona o platebním styku a rovněž zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu.

Opakované sankce, které ČNB společnosti Chequepoint za zjištěné nedostatky při výkonu směnárenské činnosti v minulosti uložila (v roce 2012 ve výši 100 000 Kč a v roce 2015 ve výši 1 000 000 Kč), zjevně nevedly k dostatečné nápravě. Proto byla její směnárenská činnost k 11. 6. 2018 z moci úřední ukončena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…