ČOI: Devět z deseti kontrolovaných e-shopů porušilo zákon

05.12.2016 8:00

S příchodem vánočních svátků zaznamenávají především e-shopy zvýšený zájem o nákup zboží. Pro obchodníky i spotřebitele je vánoční prodej jedním z nejdůležitějších období roku. S nárůstem obliby nákupu přes internet zaznamenala Česká obchodní inspekce i nárůst nekalých praktik, které prodejci e-shopů používají.

ČOI: Devět z deseti kontrolovaných e-shopů porušilo zákon
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Ve 3. čtvrtletí 2016 bylo při kontrolách u tohoto typu prodeje zjištěno porušení zákona téměř v 90 procentech, což je o 4 procenta více než ve 2. čtvrtletí 2016 „Při kontrolách e-shopů se i nadále objevují nedostatky v poskytování nesprávných informací nebo povinné informace zcela chybí. Prodávající také často neuvádějí informaci o subjektech mimosoudního řešení spotřebitelských sporů. Tuto povinnost jim ukládá od února 2016 zákon o ochraně spotřebitele. Vzhledem k vysokému počtu zjištěných nedostatků bude Česká obchodní inspekce v kontrolách internetových prodejců pokračovat i v následujícím čtvrtletí,“ uvedl ústřední ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný.

V období od 1. 7. 2016 do 30. 9. 2016 bylo v rámci kontrolní akce, zaměřené na obchodování prostřednictvím sítě internet, provedeno celkem 252 kontrol. ČOI se při kontrolách e-shopů zaměřuje především na prodejce, na které eviduje větší počet podání spotřebitelů, těch bylo ve sledovaném období v souvislosti s internetovými obchody přes 1400. Inspektoři ČOI se zaměřili na plnění povinností, které vyplývají prodávajícím a poskytovatelům služeb ze zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele a dalších obecně závazných právních předpisů. Porušení obecně závazných právních předpisů bylo zjištěno při 226 kontrolách, což představuje 89,7 % z celkového počtu provedených kontrol.

Kontroly - e-shopy od 1. 7. 2016  do 30. 9. 2016

 

Inspektorát

počet kontrol

kontroly se  zjištěním

zjištění v procentech

 
 

Středočeský a Hl. město Praha

15

7

46,7 %

 

Jihočeský a Vysočina

28

26

92,9 %

 

Plzeňský a Karlovarský

24

21

87,5 %

 

Ústecký a Liberecký

41

37

90,2 %

 

Královéhradecký a Pardubický

37

33

89,2 %

 

Jihomoravský a Zlínský

43

40

93,0 %

 

Moravskoslezský a Olomoucký

64

62

96,9 %

 

Celkem

252

226

89,7 %

 

Zjištěné nedostatky a uložené sankce

Nejčastěji porušovaným právním předpisem byl zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, jehož porušení bylo zjištěno v 523 případech, z toho:

  • ve 240 případech bylo použito nekalých obchodních praktik, kdy prodejce neposkytl zákonem stanovené informace, případně je poskytl neúplné či jinak zavádějící, které mohou vést spotřebitele k rozhodnutí o koupi, které by jinak neučinil, (§4 a §5)  
  • ve 122 případech se jednalo o porušení povinnosti prodávajícího informovat spotřebitele o tom, že případné spory mezi nimi lze řešit také mimosoudní cestou, v takovém případě spotřebitel může kontaktovat subjekt mimosoudního řešení, kterým je například ČOI (§14) – více https://adr.coi.cz/cs
  • v 92 případech se jednalo o neposkytnutí řádných informací spotřebiteli o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění práva na reklamaci (§ 13)
  • v 69 případech se jednalo o porušení dalších ustanovení zákona o ochraně spotřebitele
  • V 9 případech bylo kvalifikováno porušení zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky
  • Ve 4 případech došlo k porušení nařízení EU č. 1007/2011 o názvech textilních vláken a souvisejícím označování materiálového složení textilních výrobků.
  • V 16 případech byly porušeny ostatní právní předpisy.

Na základě zjištěných porušení obecně závazných právních předpisů bylo ve sledovaném období pravomocně uloženo celkem 237 pokut v celkové hodnotě 1 336 000korun.

Závěr

Cílem kontrolní akce České obchodní inspekce bylo sledování vývoje elektronického obchodování a případná eliminace nežádoucích praktik, které mají negativní dopad na spotřebitele a jejich důvěru v tuto formu obchodování. Jednotlivé inspektoráty cíleně postupovaly při výběru kontrolovaných e-shopů. Jednalo se převážně o ty obchody, které již na svých webových stránkách vykazovaly porušení právních předpisů nebo e-shopy, které jsou dlouhodobě problémové. Kontroly ČOI také reagovaly na 1461 podnětů spotřebitelů, což je o 81 podání více než ve 2. čtvrtletí 2016 (1380 podání spotřebitelů).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…