ČOI: Nakupujete ve slevě? Ceny mohou být klamavé!

27.12.2014 16:37

Nákupy za akční ceny nebo a slevy jsou celoročním českým hitem, kterému řada spotřebitelů není schopna odolat. A tak nakupují zboží, které ne vždy potřebují, za často nepříliš výhodné ceny a pomáhají tak prodejcům zbavit se přebytků sezónního nebo výhodně nakoupeného zboží.

ČOI: Nakupujete ve slevě? Ceny mohou být klamavé!
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Pokud je sleva skutečně výrazná, může zakrývat i některé vady, pro něž by výrobky neměly být spotřebitelům vůbec nabízeny, jako například chybějící označení materiálového složení, neúplné nebo žádné údaje o výrobci nebo dovozci, návody, informace či upozornění v jiném než českém jazyce. V průběhu téměř 600 kontrol byly různé nedostatky zjištěny v 44,2 % z nich. Nejčastější vadou bylo neseznámení s cenou, nesprávné účtování, neposkytnutí povinných informací o výrobci či zboží a v neposlední řadě také nevydání dokladu o koupi. „Důležitost řádně vyplněného dokladu o koupi ocení spotřebitel nejvíc ve chvíli, kdy je třeba na vadu výrobku uplatnit reklamaci. Proto doporučuji si tento doklad vyžádat, jestliže ho prodávající nevydá automaticky,“ radí Mojmír Bezecný, ústřední ředitel ČOI. Ve 3. čtvrtletí uložila ČOI za nedostatky při slevových akcích celkem 209 pokut za více než 4,5 milionu Kč. 
 
V období od 1. 7. do 30. 9. 2014 zkontrolovali inspektoři ČOI dalších 582 prodejen, které nabízely zboží za akční ceny nebo výprodej sezónního zboží. Při těchto kontrolách ověřovali, jak prodávající dodržují ustanovení zákona o ochraně spotřebitele a dalších obecně závazných právních předpisů v dozorové působnosti ČOI.

Výsledky kontrol sezónních slev a akčních cen

 

Inspektorát

počet kontrol

kontroly se zjištěním

zjištěná porušení v %

 
 

Středočeský a Hl. město Praha

130

38

29,2 %

 

Jihočeský a Vysočina

79

52

65,8 %

 

Plzeňský a Karlovarský

67

37

55,2 %

 

Ústecký a Liberecký

107

32

29,9 %

 

Královéhradecký a Pardubický

76

32

42,1 %

 

Jihomoravský a Zlínský

49

24

49,0 %

 

Moravskoslezský a Olomoucký

74

42

56,8 %

 

Celkem

582

257

44,2 %

 

V průběhu 3. čtvrtletí zjistili při kontrolách na celém území České republiky, a to bez ohledu na formu nabídky a prodeje zboží či poskytovaných služeb, včetně internetových obchodů, porušení obecně závazných právních předpisů v 257 případech (tj. 44,2 %).

Zjištěná porušení zákona o ochraně spotřebitele a dalších předpisů

Porušení jednoho či více ustanovení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, bylo nejčastějším zjištěním inspektorů, zejména:

porušení ustanovení povinnosti prodávajícího, informovat spotřebitele v souladu s cenovými předpisy o ceně prodávaných výrobků nebo poskytovaných služeb (§ 12), bylo prokázáno ve 117 případech, tj. 32,9 % všech zjištěných porušení

s porušením informační povinnosti o ceně úzce souvisí také poctivost prodeje výrobků a poskytování služeb (§ 3), jejíž zásady porušilo 70 prodávajících (19,7 %)

dalšími závadami byly nedostatky v povinných informacích o výrobci, výrobku nebo jeho vlastnostech a způsobu použití či rizicích nesprávného použití (§§ 9-11), které byly zjištěny celkem v 59 případech (16,5 % všech zjištěných porušení)

náležitosti spojené s informačními povinnostmi o právech spotřebitelů při vadném plnění a vyřizováním reklamací porušilo celkem 15 podnikatelů (4,2 %)

zákaz užívání některé z nekalých obchodních praktik (uvedených v § 4, resp. § 5) bylo zjištěno celkem v 10 případech (2,8 %).

Jiné právní předpisy v kontrolní pravomoci ČOI porušily kontrolované subjekty v 33 případech (9, 3 %).

Uložená opatření a sankce

V průběhu kontrolní akce vydali inspektoři zákaz prodeje výrobků, které nesplňovaly podmínky pro uvedení na trh v celkovém množství 979 ks různého sortimentu zboží a 376 párů obuvi v hodnotě 232 178,20 Kč. Dále do doby zjednání nápravy zakázali používání 8 ks měřidel bez platného úředního ověření.

Ve 3. čtvrtletí bylo na základě zjištěných porušení obecně závazných právních předpisů pravomocně uloženo 209 pokut v celkové výši 4 652 400 Kč, další správní řízení nebyla ve sledovaném období ukončena.

Závěr

Výprodeje nejsou v Česku zdaleka sezónní záležitostí, ale probíhají celoročně a v hojném počtu jak v obchodních řetězcích a obchodních centrech, tak i v menších provozovnách, které se snaží tímto způsobem přilákat více kupujících. Tyto akce však častým předmětem podání spotřebitelů a také jsou inspektory ČOI při kontrolách zjišťována četná porušení povinností, stanovených zejména zákonem o ochraně spotřebitele. Proto bude této oblasti kontroly Česká obchodní inspekce věnovat i nadále náležitou pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …