ČOI: Pozor při koupi nábytku

15.02.2017 8:37

Vybavení domácnosti je pro mnoho rodin zásadním krokem v jejich životě. Proto je jistě pro některé zklamáním, že již při samotném prodeji nábytku si prodejci neplní své zákonné povinnosti. ČOI Moravskoslezského a Olomouckého kraje uskutečnila v druhé polovině roku 2016 kontroly prodeje nábytku. Porušení právních předpisů zjistili téměř z 80 procent.

ČOI: Pozor při koupi nábytku
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Inspektoři Moravskoslezského a Olomouckého ČOI v období od 1. září do 31. prosince 2016  provedli 29 kontrol v oblasti prodeje nábytku. Nedostatky byly zjištěny u 23 prodávajících, což je 79, 3 %.

Nejčastějšími nedostatky prodejců bylo porušování zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele.  V 8 případech nebylo vydáno písemné potvrzení o převzetí objednávky se všemi stanovenými údaji. V 7 případech prodávající neinformovali spotřebitele o možnosti mimosoudního řešení spotřebitelských sporů. Ve 4 případech byl porušen zákaz používání klamavých obchodních praktik. Rovněž i ve 4 případech neinformovali obchodníci spotřebitele o ceně výrobků v souladu s cenovými předpisy. Ve 3 případech nebyly produkty označeny výrobcem dovozcem, popř. dodavatelem. Ve 2 případech prodávající nevydali spotřebiteli písemné potvrzení o přijetí reklamace, ve 2 případech prodávající nevyřídil reklamaci v 30 denní lhůtě a 1 prodávající řádně neinformoval spotřebitele o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění práva reklamace.

Za zjištěné nedostatky bylo uloženo celkem 17 pokut formou příkazu na místě v celkové výši 24 000 korun. V 6 případech jsou nedostatky předmětem správního řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…