ČOI: Přívěsné motory pro rekreační plavidla se závadami

31.05.2015 20:15

V rámci kontrolní akce České obchodní inspekce bylo u 4 dovozců a 8 distributorů zkontrolováno 18 typů přívěsných motorů pro rekreační plavidla.

ČOI: Přívěsné motory pro rekreační plavidla se závadami
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Dozorová akce byla zaměřena na jejich značení, obsah údajů a dat uváděných na štítcích motorů a v průvodní dokumentaci, tj. v Příručce pro uživatele přívěsných motorů. Závady byly zjištěny u 11 typů motorů, tj. u více než poloviny z nich.  V pěti případech neměly např. kontrolované osoby požadované doklady k posouzení shody kompletní a technická dokumentace o emisích hluku a výfukových plynech vyžadovaná u dovozců nebyla při zahájení kontroly k dispozici.  Dočasný zákaz prodeje byl vydán na 8 typů dvoutaktních motorů jedné dovozní společnosti a dva subjekty čeká uložení pokuty ve správním řízení. I když kontrolované osoby na vyzvání požadované dokumenty doložily a zjištěné nedostatky odstranily, nelze považovat situaci na trhu s přívěsnými motory pro rekreační plavidla za uspokojivou. Proto bude Česká obchodní inspekce tento sortiment výrobků i nadále monitorovat.

Přívěsné motory pro rekreační plavidla jsou stanovené výrobky (dle zák. č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky), které musí splňovat technické požadavky na rekreační plavidla, včetně pohonných i přívěsných motorů těchto plavidel (dle nařízení vlády č. 174/2005 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na rekreační plavidla, na částečně zhotovená rekreační plavidla a na jejich vybrané části, na vodní skútry a pohonné motory rekreačních plavidel a vodních skútrů).

Tyto samostatně prodávané výrobky byly v průběhu roku 2014 dozorovány inspektory - specialisty z oddělení technické kontroly České obchodní inspekce, Inspektorátu Středočeského a Hl. města Prahy. U 4 dovozců těchto výrobků do EU a 8 distributorů zkontrolovali celkem 18 typů přívěsných motorů. Dozorová akce byla zaměřena na značení přívěsných motorů, obsah údajů a dat uváděných na štítcích výrobků, v průvodní dokumentaci a v Příručce pro uživatele přívěsných motorů, jejímž obsahem je i návod k instalaci a údržbě (viz část B přílohy č. 1, odst. 4 NV).

U distributorů bylo kontrolováno označení motorů v souladu se směrnicí Evropského parlamentu a Rady 94/25/ES, o sbližování právních a správních předpisů členských států týkajících rekreačních plavidel, ze dne 16. června 1994 (přílohy č. 1 písmeno B článek 1.1), jmenovitě: obchodní značka, typ motoru, specifické identifikační číslo motoru, označení CE, ES prohlášení o shodě vydané výrobcem v českém jazyce v souladu s přílohou XV směrnice. Pozornost inspektorů byla zaměřena také na Příručku uživatele s informacemi pro provoz, tj. návod k instalaci a údržbě, údaje o výkonu motoru, pokyny pro udržování motoru v takovém stavu, aby byla v mezích možnosti zajištěna shoda se stanovenými mezními hodnotami hluku při normálním způsobu použití, včetně informace o emisích výfukových plynů i hluku.

Dovozci předkládali ke kontrole technickou dokumentaci k posouzení shody v rozsahu požadavků přílohy č. 10 nařízení vlády (č. 174/2005 Sb.), včetně splnění základních požadavků na emise výfukových plynů z pohonných jednotek (shoda s bodem 2 části B přílohy č. 1), a na emise hluku (shoda s bodem 1 části C přílohy č. 1).

Výsledky kontrol průvodní dokumentace k výrobku

Stanovené dokumenty byly u 4 dovozců požadovány k 18 typům výrobků (k celkem 21 kontrolovaným motorům):

  • ve třech případech bylo uložené opatření splněno a požadovaná dokumentace byla následně doložena
     
  • jeden kontrolovaný subjekt nesplnil požadavky na značení výrobku – u motoru Design by MERCURY chyběl výrobní štítek. Společnost v postavení dovozce nezajistila dokumentaci k posouzení shody a v rámci uloženého opatření požadované dokumenty nedoložila. Další distribuce předmětných motorů byla zakázána.

Nedostatky v dalším povinném značení výrobků

Prověřováno bylo stanovené značení kontrolovaných výrobků, kdy byla kontrolována grafická podoba označení CE a úplnost (pravost) identifikačního čísla spolu s údaji o notifikované osobě při uvádění výrobku na trh. Při této kontrole nebyly zjištěny žádné zásadní nedostatky. Výrobky a průvodní dokumentaci fyzicky kontrolovali techničtí inspektoři ČOI přímo na provozovnách, a pokud kontroly probíhaly prostřednictvím internetu, byly nedostatky následně dořešeny u distributora z EU, výrobce nebo dovozce do EU. Návod na montáž byl přiložen ke všem kontrolovaným výrobkům a kontrolní pracovníci nezjistili v tomto směru žádné zásadní nedostatky.

Uložená opatření a sankce

Třem kontrolovaným subjektům bylo uloženo zjištěné nedostatky odstranit, což ve stanoveném termínu splnily. Ve dvou případech společnosti v postavení dovozce nedoložily požadovanou dokumentaci týkající se posuzování shody a bude s nimi vedeno správní řízení o uložení pokuty.

Zákaz prodeje byl vydán na 7 typů dvoutaktních motorů, které nesplňují emisní limity výfukových plynů, a 1 typ motorů byl zakázán z důvodu nedostatečného značení.

Závěr

V průběhu kontrolní akce, zaměřené na dovozce a distributory přívěsných motorů pro rekreační plavidla, bylo zkontrolováno 18 typů výrobků. Technická dokumentace o emisích hluku a výfukových plynech vyžadovaná u dovozců nebyla k dispozici při zahájení kontroly v pěti případech, z toho ve dvou případech nebyla kompletní dokumentace doložena vůbec. Jedna distribuční a dovozní společnost, u níž kontroly prokázaly velký počet závad v průvodní dokumentaci, byla vyzvána k poskytnutí dokladů, které by umožnily ukončení kontroly. Na základě vyhodnocení výsledků této dozorové akce bude dovoz a distribuce přívěsných motorů pro rekreační plavidla nadále monitorován.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…