ČOI: V oblasti internetového prodeje přetrvává porušování práv spotřebitele

13.07.2023 22:02 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce kontrolovala v 1. čtvrtletí 2023 dodržování platné legislativy při nabídce a prodeji výrobků, které obchodníci realizují prostřednictvím internetu. Celkem uskutečnila 218 kontrol a porušení právních přepisů zjistila při 186 z nich. Prodávající nejčastěji neposkytovali komplexní informace o prodávaných výrobcích. Dále neinformovali spotřebitele o subjektu mimosoudního řešení spotřebitelských sporů (ADR) nebo o uplatnění práva zboží reklamovat.

ČOI: V oblasti internetového prodeje přetrvává porušování práv spotřebitele
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce v období od 2. ledna do 31. března 2023 provedla kontrolní akci, která byla zaměřená na dodržování povinností vyplývajících ze zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, v oblasti internetového prodeje. Součástí kontrol bylo prověřování i dalších právních předpisů v dozorové kompetenci ČOI.

Kontrolovanými subjekty byly podnikající fyzické a právnické osoby, které realizují obchodní aktivity v internetovém prostředí (http, www).

Celkem bylo zjištěno porušení právních předpisů při 186 kontrolách (85,3 %).

Inspektoři ČOI zjistili porušení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve 297 případech (může se jednat o kumulaci několika porušení souběžně).

Výsledky kontrol za 1. čtvrtletí roku 2023 potvrdily, že v oblasti internetového prodeje přetrvává porušování spotřebitelské legislativy. Prodávající například nedodržují povinnosti stanovené v novele občanského zákoníku. Nedostatky ve sledované oblasti byly zaznamenány i u poskytování komplexních informací o prodávaných výrobcích. Provozovatelé e-shopů také opomíjeli informovat spotřebitele o subjektu mimosoudního řešení spotřebitelských sporů (ADR) nebo neposkytli informace o uplatnění práva reklamace.

Výsledky kontroly, i přes zjištěné procento porušení právních předpisů, nelze považovat za reálný odraz stavu elektronického obchodování v ČR. Důvodem je skutečnost, že kontroly jsou z převážné části prováděny na základě předchozího hodnocení webových stránek prodávajících. Kontroly se tedy primárně zaměřují na subjekty, u kterých bylo identifikováno podezření na porušení právních předpisů.

Vzhledem ke zjištěným nedostatkům bude Česká obchodní inspekce v kontrolách internetového prodeje pokračovat i v následujícím období roku 2023.

Zjištěné nedostatky

Zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, byl ve sledovaném období porušen v celkových 297 případech, konkrétně:

  • v 88 případech prodávající neinformoval spotřebitele o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění práva z vadného plnění (reklamace), společně s údaji o tom, kde lze reklamaci uplatnit (§ 13)

  • v 65 případech bylo zjištěno klamavé konání prodávajícího vůči spotřebiteli ve smyslu poskytování nepravdivých informací či informací uvádějících v omyl o výrobku, službě, ceně, servisu, prodávajícím, právech spotřebitele, atp. (§ 4 odst. 4 v návaznosti na § 5 odst. 1, 2)

  • v 36 případech prodávající neinformoval žádným způsobem spotřebitele o subjektu mimosoudního narovnání spotřebitelských sporů - ADR (§ 14)

  • v 32 případech bylo zjištěno klamavé opomenutí, neboť prodávající či poskytovatel služby opomenul spotřebiteli poskytnout podstatné informace o výrobku či službě, popř. informace zatajil nebo je poskytl nejasným, nejednoznačným či nesrozumitelným způsobem, případně neinformoval o tom, zda zveřejněné recenze jsou či nejsou ověřené (§ 4 odst. 4 v návaznosti na § 5a odst. 1, 2, 5)

  • ve 21 případech prodávající neinformoval spotřebitele o ceně výrobků, nebo služeb v souladu
    s cenovými předpisy (§ 12)

  • v 10 případech prodávající nezahrnul do informace o slevě z ceny výrobku informaci
    o předchozí nejnižší ceně, za kterou jej nabízel a prodával před poskytnutím slevy (§ 12a odst. 1)

Porušení dalších ustanovení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, bylo zjištěno v menším rozsahu. Právní předpisy Evropské unie byly v rámci akce porušeny v 36 případech. V dalších 286 případech bylo prokázáno porušení ostatních právních předpisů, které jsou předmětem dozoru České obchodní inspekce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…