ČOI: V prvním čtvrtletí letošního roku jsme zkontrolovali 472 modelů hraček

26.07.2022 22:16 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce vyhodnotila kontroly zaměřené na bezpečnost hraček. V 1. čtvrtletí 2022 zkontrolovala 472 modelů hraček určených pro děti do 14 let. Nedostatky, především administrativního charakteru, zjistila u 170 modelů.

ČOI: V prvním čtvrtletí letošního roku jsme zkontrolovali 472 modelů hraček
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce vyhodnotila kontroly zaměřené na dodržování požadavků na bezpečnost hraček (dle zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, které jsou konkretizovány v nařízení vlády č. 86/2011 Sb., o technických požadavcích na hračky).

ČOI uskutečnila 199 kontrol hraček určených pro děti do 14 let. Celkem zkontrolovala 472 modelů hraček a u 170 modelů zjistila nedostatky. Kontroly probíhaly u 1 výrobce, 4 dovozců do EU a 194 distributorů.

Inspektoři kontrolovali povinné značení, průvodní dokumentaci a informace pro spotřebitele. Zjišťovali, zda je vysledovatelný původ hraček (jsou dostupné informace o výrobci či dovozci) a zda jsou výrobky vybaveny dalšími povinnými informacemi. V případě, že tyto informace obsahovaly nějaká omezení (např. piktogram nevhodné pro děti do tří let), kontrolovali, zda byly spotřebiteli sděleny důvody pro toto omezení. U některých hraček došlo ke kumulaci několika níže uvedených administrativních závad:

  • 98 x - nedostatky při identifikaci výrobce hračky
  • 65 x - nedostatky v identifikaci dovozce
  • 60 x - nedostatky v průvodní dokumentaci (chybějící upozornění, instrukce či varování v českém jazyce).
  • 43 x - nedostatky v průvodní dokumentaci (zcela chybějící upozornění, instrukce či varování)
  • 32 x - nedostatky v povinném označení hračky typem, sériovým číslem či modelem

V průběhu 1. čtvrtletí 2022 nebyly vyhodnoceny jako nebezpečné žádné hračky a neproběhlo žádné hlášení do výstražného sytému Safety Gate (systém rychlé výměny informací o nebezpečných nepotravinářských výrobcích). V porovnání se stejným obdobím 2021 došlo ke zlepšení, jelikož v 1. čtvrtletí 2021 byly do systému Safety Gate nahlášeny 4 modely nebezpečných hraček. 

Česká obchodní inspekce uložila v 1. čtvrtletí 2022 za porušení § 13 odst. 9 zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky celkem 50 pokut v celkové výši 606 500 Kč. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…