ČOI kontrolovala poctivost prodeje na mistrovství světa v biatlonu

25.02.2024 16:44 | Tisková zpráva

Pracovníci České obchodní inspekce, Inspektorát Jihočeský a Vysočina, uskutečnili mimořádnou kontrolní akci na 54. Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě. Z deseti zjištěných závad šlo v pěti případech o porušení zákazu prodeje alkoholu osobám mladším 18 let.

ČOI kontrolovala poctivost prodeje na mistrovství světa v biatlonu
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

V průběhu konání 54. Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě provedla Česká obchodní inspekce celkem 14 kontrol, které byly primárně zaměřeny na dodržování zásad poctivosti prodeje při stánkovém prodeji občerstvení, na zákaz prodeje alkoholu a elektronických cigaret osobám mladším 18 let a rovněž prodej suvenýrů. Kontroly za účasti figurantů mladších 18 let byly provedeny přímo v areálu Vysočina Arény a v jeho okolí a na místech se zvýšenou koncentrací návštěvníků biatlonového mistrovství světa.

Závady byly zjištěny v 10 případech. Nejčastější porušení právních předpisů se týkalo oblasti zákazu prodeje alkoholu osobám mladším 18 let, a to celkem v 5 případech, a to v širokém rozpětí objemových procent alkoholu počínaje rozlévaným vínem a konče čtyřicetiprocentním destilátem.

Mezi další zjištěné nedostatky patří porušení zásad poctivosti prodeje, nedostatky ve vydaném dokladu o zakoupení výrobků, nesprávné seznámení spotřebitele s cenou prodávaných výrobků a v jednom případě i porušení povinností v oblasti technických požadavků na výrobky.

„Zjištěné nedostatky budou inspektorátem s jednou výjimkou, která byla inspektory řešena uložením příkazu na místě, dále řešeny ve správním řízení. Struktura zjištěných nedostatků včetně některých excesivních zjištění, konkrétně účtování pokrmu o 41 Kč v neprospěch spotřebitele přímo v areálu mistrovství světa, svědčí o tom, že spotřebitelé musí věnovat náležitou pozornost též množství a účtované ceně u zakoupeného občerstvení i na takto velkých a veřejností hojně navštěvovaných akcích,“ uvedla k závěrům kontrolní akce ředitelka Inspektorátu ČOI Jihočeský a Vysočina Mgr. Martina Střihavková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …