ČOI monitorovala jakost pohonných hmot i v únoru 2018

19.04.2018 18:21

Česká obchodní inspekce prováděla v únoru 2018 kontrolu jakosti PHM. Z celkového počtu 217 odebraných vzorků nevyhověly jakostním požadavkům dva vzorky motorové nafty.

ČOI monitorovala jakost pohonných hmot i v únoru 2018
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Česká obchodní inspekce provádí pravidelné sledování kvality PHM (automobilové benziny, motorové nafty, směsné palivo, biopalivo, LPG, CNG a Etanol E85) u čerpacích stanic na území České republiky. Vzorky směsného paliva SMN 30 a FAME, vzhledem k vývoji na trhu s pohonnými hmotami, nebyly v měsíci únoru 2018 odebrány. Kontrola byla prováděna formou odběru vzorků a laboratorních rozborů.

Česká obchodní inspekce zaznamenala, že v měsíci únoru nevyhověly jakostním požadavkům dva vzorky motorové nafty, což je oproti měsíci lednu 2018 zhoršení o jeden vzorek motorové nafty.

Motorové nafty

Českou obchodní inspekcí bylo v únoru 2018 odebráno a kontrolováno celkem 107 vzorků motorové nafty. Z tohoto počtu odebraných vzorků nesplnily 2 vzorky jakostní požadavky příslušné technické normy. Kontrolované vzorky motorové nafty nevyhověly v jakostním parametru „Bod vzplanutí“, kdy naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla v jednom případě 46,5°C, u druhého vzorku 52,0°C (minimální hodnota při zahrnutí nejistoty měření 53,0 °C). Zbývající kontrolované a analyzované vzorky motorové nafty splnily jakostní parametry stanovené technickou normou ČSN EN 590(2014) – Motorová paliva - Motorové nafty – Technické požadavky a metody zkoušení.

Biopaliva v pohonných hmotách

Ve sledovaném období byl kontrolován obsah methylesterů mastných kyselin u 107 vzorků motorové nafty. Obsah ethanolu v automobilových benzinech byl zkontrolován u 82 vzorků. Laboratorními rozbory nebylo zjištěno překročení přípustné horní hranice obsahu biosložek u odebraných vzorků sledovaných motorových paliv.

Opatření

Česká obchodní inspekce uložila v měsíci únoru 2018 ve dvou případech opatření spočívající v zákazu prodeje pohonné hmoty, která nesplňovala požadavky na jakost a složení stanovené právním předpisem, zvláštními právními předpisy a českými technickými normami. Opatření bylo vydáno na 4 919,14 l motorové nafty v hodnotě 147 064,50 Kč.

Výsledky kontroly jakosti pohonných hmot podle inspektorátů:

Legenda: OD = odebráno, N = nevyhověl

Monitoring a sledování jakosti pohonných hmot únor 2018 najdete ZDE a ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…